Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalului International de Orga din Bucuresti

Publicat: miercuri, 29 Aprilie 2009 , ora 10.38
Dupa cinci ani de la prima sa editie, Festivalul International de Orga a revenit în prim planul vietii culturale a Capitalei, aducând parca "ecouri" ale sarbatorilor pascale recent încheiate. Dedicat împlinirii a 55 de ani de la înfiintarea clasei de orga la Universitatea de Muzica bucuresteana si a 50 de ani de la prima festivitate de absolventa a acesteia, festivalul din acest an a prilejuit în seara de 23 aprilie întâlnirea cu organistul Helmut Plattner, cel care a înfiintat si condus timp de doua decenii clasa de orga a Conservatorului bucurestean.
Muzician nascut la Sibiu, Helmut Plattner s-a stabilit în Germania, la Bayreuth, în urma cu 30 de ani. Recitalul desfasurat în 23 aprilie 2009 la Sala "George Enescu" a Universitatii Nationale de Muzica, programul a dezvaluit si latura de compozitor a organistului, Helmut Plattner interpretând exclusiv lucrari din creatia proprie: corale, toccate, dar si o Fuga creata pe o tema proprie, intitulata "clasa de orga".
Daca am considera orga ca un "elementul al traditiei", iar pe compozitorul Helmut Plattner, un "reprezentant al epocii contemporane", atunci am întelege ca cele doua "extreme" nu se "contrazic", ci se completeaza în muzica sa; astfel, lucrarile organistului-compozitor, bazate pe teme si structuri construite dupa model bachian, contin elemente de limbaj "actuale", vocile dispuse la intervale "disonante" conducând spre o armonie intens cromatizata, proprie muzicii prezentului.La finalul serii, Helmut Plattner ne-a vorbit despre emotia revenirii pe scena Universitatii Nationale de Muzica.


Ati initiat si condus timp de 20 de ani clasa de orga a Conservatorului bucurestean. Ce înseamna pentru dumneavoastra revenirea pe scena institutiei?


Sunt foarte multumit. Intentia mea de acum 50 de ani de a înfiinta o clasa de orga a dat rezultate si s-a mentinut atâtia ani.


Ati interpretat în seara aceasta exclusiv lucrari din creatia proprie. Ce v-a determinat sa va exprimati ca si compozitor?


Nu sunt compozitor, însa printre altele, compun. Un compozitor trebuie sa aiba zeci de lucrari mari; eu am câteva lucrari care sper sa fi placut publicului.
Alexandra Cebuc