Arhivă : Cronici Înapoi

Evenimente la Palatul Cantacuzino din Bucuresti

Publicat: miercuri, 6 Mai 2009 , ora 16.10
Seria manifestarilor inedite organizate de Muzeul National "George Enescu" din Bucuresti continua: în seara de 6 mai 2009 a fost deschisa o noua stagiune de concerte, ce se va desfasura de acum înainte lunar, în fiecare prima seara de miercuri si va fi gazduita de Salonul de Muzica al Palatului Cantacuzino. Cu prilejul primului recital a fost inaugurat viitorul pian de concert al Festivalului International "George Enescu", ce urmeaza a fi amplasat în Sala Mare a Palatului pe perioada derularii manifestarilor. Instrumentul a fost adus la initiativa pianistului Valentin Gheorghiu tocmai de la Hamburg; între editii, pianul va locui în Salonul de Muzica al Muzeului National "George Enescu".

Recitalul din deschiderea noii stagiuni i-a adus aseara în fata publicului pe pianistii Roxana si Valentin Gheorghiu alaturi de violonistul Gabriel Croitoru; "acompaniati" de tunetele de afara, Roxana si Valentin Gheorgiu au interpretat la patru mâini lucrari de Gabriel Fauré si Claude Debussy, aducând în sala de concert "ecouri" ale muzicii de esenta romantica din cea de-a doua jumatate a secolului XIX, pâna la primele decenii ale secolului XX.

Accentele provenite din muzica spaniola sau jazz ce au "pigmentat" Suita Dolly de Gabriel Fauré s-au împletit cu armoniile "colorate" ale Micii suite de Claude Debussy, ajungând la sonoritati "onomatopeice", imitând sunetele naturii si trilurile pasarilor, în Sonata a III-a pentru pian si vioara, "în caracter popular românesc" de George Enescu, sustinuta de Valentin Gheorgiu si Gabriel Croitoru.
Alexandra Cebuc