Arhivă : Cronici Înapoi

EUROPAfest 2009

Publicat: joi, 7 Mai 2009 , ora 16.08
Muzica de jazz a "pasit" din nou în scena în seara de 7 mai 2009: daca la Sala Radio s-a desfasurat concertul European Jazz Orchestra, la Sala Mica a Palatului a fost deschis, printr-un concert dedicat Zilei Europei, seria de evenimente EUROPAfest. "Muzica la puterea a patra", reluând spusele lui Luigi Gageos, Directorul festivalului; în urmatoarele zile sunt programate concursuri vioara si jazz si recitaluri.
Primul concert EUROPAfest a fost dedicat jazz-ului si muzicii clasice situate în sfera "temperamentului latin" al muzicianului spaniol Pablo de Sarasate: Constantin Serban, violonist stabilit la Nantes, a interpretat în compania pianistei Verona Maier, Introducere si Rondo capriccioso de Camille Saint Saëns, piesa dedicata lui Pablo de Sarasate, iar din creatia acestuia, Simina si Gabriel Croitoru au cântat lucrarea Jota Navarra, transformând vioara - instrument "apolinic" - într-un "simbol" al pasiunii dezlantuite.

Jazz-ul a fost reprezentat de pianistul englez Wayne Brown si ansamblul "Elf" din Germania; si chiar daca "elf" înseamna "11", grupul reuneste trei "Elfi" într-un stil neconventional ce combina armonii de jazz cu efecte de muzica electronica. Însa surpriza serii s-a numit, poate pentru multi dintre spectatori, Stelzhamma. Promovând un stil neconventional, la fel ca si intrarea în scena - pe care si-au facut-o aparând din mijlocul publicului, membrii formatiei austriece asociaza în plan muzical umorul si originalitatea, imitând la acordeon, saxofon, tuba si baterie sonoritatile iodlerului traditional austriac, pe ritmuri de jazz.

Ca în povestile Seherazadei, în aceasta prima seara "EUROPAfest" am facut doar "cunostinta" cu muzica ansamblurilor straine; asteptam recitalurile acestora, promise pentru zilele urmatoare.
Alexandra Cebuc