Arhivă : Cronici Înapoi

Muzica la Palatul Brâncovenesc de la Mogosoaia

Publicat: duminică, 10 Mai 2009 , ora 16.06
Ajuns pentru prima oara la Palatul Brâncovenesc de la Mogosoaia un vizitator oarecare ar fi pasit înauntru în dupa-amiaza zilei de 10 mai dornic sa descopere expozitiile cuprinzând de la obiecte de mobilier sau vesela din perioada medievala, icoane pe lemn din secolul al XVIII-lea, pâna la uleiuri pe pânza si fotografii pe tema ultimilor ani ai Comunismului în România. Cu siguranta l-ar fi atras "zvonuri" de muzica; parcurgând scara îngusta si spiralata, vizitatorul ar fi ajuns în încaperea în care flautistul Ion Bogdan Stefanescu si pianistul Horia Maxim se pregateau sa-si înceapa recitalul.

Palatul Mogosoaia gazduieste pentru prima oara sub forma unei stagiuni concerte dedicate muzicii de camera; intitulata "Muzica la Palatele Brâncovenesti", seria a fost deschisa ieri cu recitalul sustinut de Ion Bogdan Stefanescu si Horia Maxim; programul a inclus prima parte a integralei sonatelor pentru flaut si pian de Georg Friedrich Händel - compozitor de la a carui disparitie se împlinesc în 2009 250 de ani, cea de-a doua parte a integralei fiind programata pe data de 21 iunie.
Conform spuselor initiatorului acestui proiect, Sebastian Craciun, intentia de a propune acest "turism cultural" completeaza dorinta situarii, într-un cadru cât mai fidel, a muzicii de la începutul secolului al XVIII-lea. În epoca muzicianului german genul sonatei nu ajunsese înca la formula sa "clasica", având în componenta dansuri, amintind genul suitei. Ion Bogdan Stefanescu si Horia Maxim au readus la viata o muzica mai putin cunoscuta publicului - maiestuoasa, încarcata de melancolie, dar într-o atitudine "luminoasa", cu triluri si polifonii imitative ce au sugerat impresia apropierii si departarii ca într-un "joc" din alte timpuri.
Alexandra Cebuc