Arhivă : Cronici Înapoi

Cvartetul Belcea, din nou pe scena Ateneului Român

Publicat: marți, 9 Iunie 2009 , ora 14.09
Melomanii bucuresteni s-au putut bucura în 9 iunie 2009, din nou, de prezenta Cvartetului Belcea pe scena Ateneului Român gratie parteneriatului dintre Institutul Cultural Român si Filarmonica "George Enescu". De data aceasta, violonistele Corina Belcea-Fischer si Laura Samuel, violistul Krzyztof Chorzelski si violoncelistul Antoine Lederlin au ales lucrari de Beethoven, Prokofiev si Schubert.

Din nou am putut remarca sincronizarea excelenta dintre cei patru artisti. Capabili de o mare putere de a empatiza, ei nu au stricat nicio clipa echilibrul cerut de lucrari. Astfel, toata impetuozitatea Cvartetului in fa minor, op. 95, "Serioso", de Ludwig van Beethoven si-a gasit deplinatatea sonora în interpretarea ansamblului Belcea. Cvartetul numarul 1, op. 50 de Serghei Prokofiev si-a revelat pulsatiile explozive si acordurile surprinzatoare, în vreme ce Cvartetul nr. 14 "Fata si Moartea" de Franz Schubert a adus o nota de tristete si de dramatism recitalului. Omul este incapabil sa se sustraga destinului sau de muritor, iata ce a încercat compozitorul sa transmita, fie prin rezonante sfâsietoare, fie prin acorduri resemnate si senine în fata sfârsitului.

Chiar daca au avut parte de un repertoriu în tonalitati minore, cei din public au primit energia transmisa de interpreti. La final, la insistentele celor aflati în sala, membrii Cvartetului Belcea au oferit un bis: Scherzo din Cvartetul numarul 2 op. 59 de Ludwig van Beethoven.

Spectatorii au plecat acasa entuziasmati de calitatea programului si a interpretilor, dar si cu speranta de a-i revedea cât de curând pe membrii Cvartetului Belcea pe scena Ateneului Român.
Petra Gherasim