Arhivă : Cronici Înapoi

Întâlnire Porumbescu-Verdi la Teatrul Radiofonic

Publicat: luni, 15 Iunie 2009 , ora 13.58
Buna. Buna. Ce faci? Groaznic ! Ma topesc de caldura. Si tu ? Încotro ? Uite, ma duc sa-mi predau lucrarea de licenta. A, bravo. Mult succes ! Pa pa Pa.

Purtam zi de zi astfel de discutii banale, neînsemnate. Ce se întâmpla însa când se întâlnesc doi creatori, doi oameni de arta? Ce îsi împartasesc ei? Ce-a discutat, de exemplu, Ciprian Porumbescu - muzicianul român - cu marele Giuseppe Verdi, atunci când l-a întâlnit la Genova în 1882 ?

Aceasta a fost întrebarea la care scriitorul Constantin Venerus Popa a propus un foarte frumos si plauzibil raspuns, prin intermediul piesei de teatru radiofonic Balada la Genova. Aceasta reprezinta un pretext pentru a afla multe lucruri interesante despre viata celor doi compozitori - si mai ales despre cea a lui Verdi - lucrarea fiind foarte bine documentata  ; este un motiv de a recreea atmosfera sfârsitului de secol 19 si de a constata ca acele vremuri nu se deosebesc atât de mult de cele pe care le traim noi acum ; pentru ca Verdi si Ciprian Porumbescu vorbesc despre cenzura, critici, injustitii si prejudecati de tot felul, dar si despre principiile lor artistice si proiecte muzicale. Am regasit inserate aici multe fragmente din opere de Verdi: Traviata, Trubadurul, Otello si, bineînteles, momente muzicale apartinându-i lui Porumbescu, obsedanta fiind celebra Balada - interpretata în piesa de Alexandru Tomescu pe vioara Stradivarius.

Am ascultat Balada la Genova - ce beneficiaza de o distributie excelenta: Constantin Codrescu, Irina Petrescu, Ionut Chivu sau Monica Ghiuta fiind doar câtiva dintre cei ale caror voci s-au facut auzite - în 15 iunie 2009 în premiera la Hotelul Majestic, acolo unde în fiecare zi de luni Redactia Teatru de la Radio România îsi asteapta ascultatorii.
Irina Cristina Vasilescu