Arhivă : Cronici Înapoi

Interferente româno-japoneze

Publicat: marți, 16 Iunie 2009 , ora 13.50
Cei 50 de ani de relatii diplomatice între România si Japonia au fost sarbatoriti printr-un recital ce a avut loc la Complexul Militar din Brasov, marti, 16 iunie 2009. Violoncelistul Takeichiro Hirai, acompaniat la pian de fiul sau, Motoki Hirai a ales un repertoriu foarte variat în care s-au regasit lucrari de Louis le Caix d'Hervelois, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann, Pablo Casals si Karl. J. Davidov. De asemenea, cei doi artisti au interpretat si lucrari compuse de ei însisi.

Recitalul s-a desfasurat în prezenta Excelentei Sale, Ambasadorul Japoniei în România, Yoshinobu Higashi, care a tinut sa rosteasca o alocutiune înaintea începerii programului artistic.

Interpretarea celor doi muzicieni a fost una corecta, ritmul si dinamica au fot respectate întocmai, desi uneori tonul violoncelistului devenea usor strident. Cred ca Piesele-fantezii de Schumann ar fi avut nevoie de mai mult elan si imaginatie. Însa opusurile compuse de Takeichiro Hirai, respectiv de Motoki Hirai, au prezentat o mostra din coloritul deosebit, specific culturii japoneze.

Publicul destul de numeros venit la eveniment s-a lasat prins de vraja orientala si a petrecut o seara agreabila.
Petra Gherasim