Arhivă : Cronici Înapoi

Final de stagiune pentru Orchestra Nationala si Corul Academic Radio

Publicat: sâmbătă, 20 Iunie 2009 , ora 13.42
Daca ati ascultat în 20 iunie 2009 la Radio România Muzical concertul ce a închis stagiunea 2008-2009 a Orchestrei Nationale Radio, ati putut asculta o lucrare contemporana - Memorii concrete semnata de Michiyoshi Inoue si una dintre cele mai iubite capodopere ale culturii universale - Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven.

P ublicul prezent în Sala Mare a Ateneului Român a putut vedea în plus o maniera surprinzatoare si inedita de dirijat: Michiyoshi Inoue din Japonia si-a prezentat lucrarea Memorii concrete dansând si mimând diverse ipostaze. Gesturile lui ar fi putut parea ciudate în alt context, dar s-au potrivit perfect piesei, oferindu-i o nota de umor si de originalitate. Mai mult, dirijorul japonez - care a mai condus la Bucuresti Orchestra Nationala Radio - a impresionat prin muzicalitate, o gestica ampla, eleganta si nu în ultimul rând prin pasiunea debordanta pentru muzica, o pasiune pe care a insuflat-o atât Orchestrei, cât si publicului. Despre lucrarea sa, Memorii concrete - compusa în vara anului 2005 - Inoue însusi spune ca "are un caracter profund personal... Este un fel de colectie a timpurilor care m-au înconjurat, ca o succesiune de imagini vizuale, asemenea unui râu învolburat si adânc ca fluxul timpului".

Si totusi, punctul culminant al serii a fost muzica tulburatoare si geniala a lui Ludwig van Beethoven. Publicul a putut asculta Simfonia a IX-a în interpretarea Orchestrei amintite si a Corului Academic Radio condus de Dan Mihai Goia, cu soprana Sorina Munteanu, mezzo-soprana Mihaela Ispan, tenorul Cristian Mogosan si basul Sorin Dragos Draniceanu - solisti. A fost o interpretare excelenta, care a evidentiat dramatismul specific muzicii beethoveniene. Stagiunea s-a încheiat, deci, cu o lucrare cum nu se poate mai potrivita pentru un astfel de eveniment si o prestatie remarcabila, rasplatita prin aplauze îndelungi si binemeritate.
Larisa Clempus