Arhivă : Cronici Înapoi

Final de stagiune la Filarmonica din Brasov

Publicat: joi, 25 Iunie 2009 , ora 15.28
A venit vara si iata ca institutiile culturale intra, una câte una, în vacanta. Asa s-a întâmplat si cu Filarmonica din Brasov care a marcat joi, 25 iunie 2009, încheierea stagiunii printr-un concert deosebit, dirijat de Gheorghe Costin. De ce deosebit? Deoarece conducerea artistica a ansamblului a pus bazele unui proiect ambitios: interpretarea integralei simfoniilor de Anton Bruckner, toate sub bagheta lui Gheorghe Costin. Sub boltile Bisericii Negre din Brasov, melomanii au putut audia în 25 iunie cea de-a treia simfonie, în re minor a marelui compozitor austriac.

Cadrul a fost cum nu se putea mai nimerit pentru reprezentarea monumentalei lucrari: acorduri ample au îmbracat curând contraforturile bisericii. De la nuante suave de pianissimo, pâna la tunatoare fortissimo-uri, auditorii au fost dusi de crescendo-uri ametitoare, captivi în vâltoarea de sunete ce i-a inundat. Gheorghe Costin si-a demonstrat înca o data talentul reusind sa controleze perfect sonoritatile orchestrei în lupta cu ecoul dat de acustica bisericii. Energia simfoniei i-a cuprins si pe artistii ansamblului orchestral, care au facut fata exigentelor lucrarii si publicului. Partea a treia a sunat foarte frumos, impresionând prin temeritatea corzilor sustinute de suflatori. Dirijorul a reusit sa redea întreaga forta vitala a simfoniei, care în Biserica Neagra a capatat valentele transcendentale intentionate de compozitor.

Dupa o zi întreaga de ploaie, tunete si fulgere la Brasov, soarele si-a infiltrat razele prin ogivele Bisericii Negre, invocat, cel mai probabil, de maretia simfoniei bruckneriene.
Petra Gherasim