Arhivă : Cronici Înapoi

Flautul fermecat la Opera de Stat din Viena

Publicat: sâmbătă, 27 Iunie 2009 , ora 15.23
Nimic mai firesc decât Mozart la Opera de Stat din Viena, cu atât mai mult Flautul fermecat, ultima creatie a compozitorului, atât de populara înca de la prima auditie din anul 1791. Dar si astazi Flautul fermecat este o opera care face sala plina. Sâmbata, 27 iunie 2009, spectacolul s-a jucat cu casa închisa, biletele s-au vândut pâna la ultimul. In distributie: Alexandra Reinprecht (Pamina), Matthew Polenzani (Tamino) si Petya Ivanova (Regina noptii). Au participat de asemenea trei artisti originari din România: Ileana Tonca, Aura Twarowska (nascuta la Lugoj) si Zoltan Nagy, absolvent al Universitatii de muzica din Cluj.

Ileana Tonca a fost partenera plina de haz a austriacului Hans Peter Kammerer în cuplul comic Papagena-Papageno. Cu o voce clara, o intonatie precisa si un joc scenic firesc, Tonca face parte din ansamblul Operei de Stat din Viena înca din 1996.

Punerea în scena a  Flautului fermecat  s-a datorat regizorului italian Marco Arturo Marelli, opera fiind talmacita ca o poveste cu tâlc pentru adulti, dar mai ales pentru copiii de astazi. Jucat pentru a 90-a oara în aceasta versiune la Teatrul de pe Ring, jubileul este fara îndoiala un succes. Datorita montarii lui Martinelli, un subiect vechi ramâne actual si farmeca nu doar prin flaut si alte instrumente, ci si prin mesajul libretului, în aparenta foarte putin modern : nu forta, ci virtutea este cea care învinge, pâna la urma, toate obstacolele.
Haiganus Preda-Schimek