Arhivă : Cronici Înapoi

Deschiderea Festivalului de Muzica de Camera de la Brasov

Publicat: duminică, 28 Iunie 2009 , ora 15.21
Festivalul de Muzica de Camera de la Brasov a ajuns o traditie, reusind în cele 36 de editii precedente sa atraga nume cunoscute ale scenei muzicale actuale. Organizatorii nu doresc sa se lase mai prejos în aceasta a 37-a editie si promit melomanilor multe surprize placute. Astfel, în 28 iunie, în deschiderea festivalului, Orchestra de muzica de camera a Filarmonicii Brasov aflata sub bagheta dirijorului Ilarion Ionescu-Galati si-a facut ultima aparitie în acest sezon. Concertul inaugural s-a desfasurat la sediul Primariei Brasov, într-o sala foarte frumoasa si luminoasa.

În program au figurat lucrari de Vivaldi si Bach. Mai exact, Simfonia nr. 2 în Sol major si Concertul nr. 6 în la minor pentru doua viori si orchestra, ambele semnate de compozitorul venetian si Concertul în re minor pentru doua viori si orchestra si Ciaccona în aceeasi tonalitate, creatii ale lui Johann Sebatian Bach. În postura solistica s-au aflat Florin Ionescu-Galati si concert-maestrul Filarmonicii Brasovene, Danut Manea.

Nu am nimic de comentat în ceea ce priveste prestatia artistilor. Toate piesele au sunat frumos, a existat o reala comuniune între orchestra si solisti. În Ciaccona de Bach mai ales, dialogurile dintre viorile I si II, pe de o parte si viole, violoncei si contrabasi, pe de alta parte s-au completat armonios, bine tinute în frâu de dirijor.

Prestatia tuturor artistilor este cu atât mai mult de laudat în conditiile în care ei nu au avut nicio alta satisfactie în urma acestui eveniment, decât bucuria ce au trezit-o în rândul publicului. Într-adevar, toti artistii care vor evolua în acest festival vor cânta gratis, deoarece Ministerul Culturii nu a putut aloca fonduri pentru realizarea acestui eveniment. Cu toate acestea, muzicienii brasoveni tin la traditie si impedimentele materiale nu îi opresc de data aceasta sa evolueze în fata publicului. Sa speram ca este pentru ultima data când au loc asemenea situatii jenante, iar începând cu editia a 38-a, festivalului sa i se acorde importanta cuvenita.
Petra Gherasim