Arhivă : Cronici Înapoi

Turcul în Italia la Theater an der Wien

Publicat: joi, 9 Iulie 2009 , ora 15.06
In anul 1814, anul Congresului de la Viena, Europa bulversata de razboaie se amuza mergând la teatru si ascultând opera italiana. Chiar daca astazi Viena nu este gazda unui astfel de congres, ea continua sa fie gazda operelor lui Rossini. In vara aceasta la Theater an der Wien se cânta Il turco in Italia, o piesa de teatru muzical scrisa de Rossini chiar în anul 1814. Punerea în scena îi apartine regizorului german Christof Loy, cu Nino Machaidze (Donna Fiorilla) si Ildebrando d'Arcangelo (Selim) în rolurile principale. Doar pe 9 iulie, în mod exceptional, acest rol masculin a fost interpretat de Tigran Martirossian.

Libretul, transpus în actualitate, a facut ca iubirea frivola dintre un print turc si o frumoasa italianca sa trezeasca în public asociatii cu lumea anului 2009. Astfel, întâlnirea simbolica dintre cele doua lumi, cea orientala si cea occidentala, a fost tratata cu haz si autoironie de ambele parti. Turcul soseste pe un covor zburator, dar este înconjurat de bodyguards asemenea unui rege al petrolului. Intriga iubirilor scandaloase se desfasoara în cel mai pur allegro rossinian, dar în final perechile, reasezate în ordinea morala a casniciei, se delecteaza în fata televizorului.

Atât vocal, cât si scenic, spectacolul a fost dominat de cântareata georgiana Nino Machaidze, formata la scoala de cânt a Teatrului Scala din Milano. In ciuda unor asprimi ale timbrului, artista a cules meritate ovatii, stapânind cu farmec si temperament tehnica de coloratura si exigentele actoricesti ale rolului. Un excelent rol secundar a realizat italianul Enrico Marabelli. In partida turcului Selim l-am ascultat pe 9 iulie pe basul de origine armeana Tigran Martirossian. Desi acest rol i-a fost încredintat pe neasteptate, artistul a onorat spectacolul cu un joc scenic natural si o voce calitativa de bas-bariton.
Haiganus Preda-Schimek