Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul George Enescu si muzica lumii

Publicat: marți, 18 August 2009 , ora 14.50
Într-o vreme când întreaga societate româneasca discuta sau resimte criza economica, exista proiecte care, datorita dedicarii totale ale celor care le-au initiat, merg înainte, aducând chiar un plus de valoare.

Acesta a fost primul gând dupa concertul de aseara (18 august 2009) de la Ateneul Român, sustinut în cadrul Festivalului "Enescu si muzica lumii", organizat de Fundatia "Prietenii muzicii - Serafim Antropov", Primaria din Sinaia si Centrul european de cultura Sinaia.

Ajuns deja la a zecea editie, festivalul a devenit una dintre cele mai importante si ofertante manifestari muzicale din peisajul românesc, incluzând recitaluri de muzica clasica, dar si world music si jazz ce au loc cu precadere la Sinaia, orasul de care George Enescu se simtea foarte legat, dar si la Bucuresti, Brasov, Busteni, Predeal, Câmpina, în spatii consacrate sau neconventionale.

Unul dintre proiectele majore legate de acest festival se numeste Orchestra Nationala de Tineret. Este formata din tineri cu vârste între 16 si 25 de ani, elevi si studenti care anul acesta au venit din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov, Sibiu, Oradea, tineri selectati de omul care sta în spatele celor mai multe dintre evenimentele Festivalului "George Enescu si muzica lumii": violoncelistul Marin Cazacu.

Solist de renume international, profesor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Marin Cazacu cunoaste foarte bine realitatile învatamântului muzical românesc si stie ca cei mai multi dintre tinerii instrumentisti nu vor avea o cariera de solisti, ci de membri ai unei orchestre, însa scoala nu este suficienta pentru a învata cu adevarat cum poti fi un bun instrumentist într-o orchestra.

Începând din 10 august, cei 65 de muzicieni care au alcatuit anul acesta Orchestra Nationala de Tineret s-au pregatit timp de o saptamâna pentru cele trei concerte pe care urmau sa le sustina în cadrul Festivalului "Enescu si muzica lumii". Primele trei zile s-a lucrat pe grupe de instrumente coordonate de violonistul Liviu Prunaru - concert-maestru al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam, violistul Marius Nichiteanu - sef de partida la Orchestra Radiodifuziunii din Hamburg, de violoncelistul Marin Cazacu - solist al Orchestrei Filarmonicii "George Enescu", contrabasistul Dorin Marc - prim-contrabasist al Filarmonicii din München si profesor la Nürnberg si oboistul Adrian Petrescu - prim-oboist al Filarmonicii din Bucuresti.

Dirijorul care a preluat apoi conducerea Orchestrei Nationale de Tineret a fost Cristian Mandeal, directorul Filarmonicii din Bucuresti, un dirijor foarte apreciat atât în tara, cât si în strainatate.

Dupa un concert "de încalzire" ce a avut luni, 17 august, la Busteni, Orchestra Nationala de Tineret a aparut aseara pe scena Salii Mari a Ateneului Român. Fie pentru ca era vara, fie pentru ca era vorba despre o orchestra alcatuita exclusiv din tineri, toata lumea renuntase la vestimentatia traditionala de concert; chiar si dirijorul a aparut într-un foarte tineresc sacou alb peste o camasa neagra.

Programul a fost alcatuit exclusiv din "hituri" ale repertoriului clasic: Rapsodia op.11 nr.2 de George Enescu, Concertul în mi minor pentru vioara si orchestra de Felix Mendelssohn si Simfonia a VIII-a de Antonin Dvorak. Înca de la primele sunete, am realizat ca aceasta orchestra este de tineret, însa una alcatuita din profesionisti. Cristian Mandeal are marele talent de a scoate tot ce este mai bun dintr-o orchestra, asa încât am ascultat un ansamblu omogen, fluid în exprimare, ce putea concura oricând cu succes un concert de stagiune ale unei orchestre românesti mature.

Revelatia serii s-a numit însa Ilian Gârnet, violonistul ce a sustinut partitura solistica a dificilului concert de Felix Mendelssohn. Este nascut la Sankt-Petersburg din parinti moldoveni, a studiat la Chisinau si concerteaza în strainatate ca cetatean român. Are 26 de ani si a obtinut în mai 2009 premiul al III-lea la unul dintre cele mai dificile concursuri din lume -"Regina Elisabetha" de la Bruxelles. Daca ar fi sa-l compar cu unul dintre marii violonisti mai tineri ai momentului, m-as opri la o similitudine cu rusul Vadim Repin, un violonist celebral, introvertit, de o indiscutabila calitate tehnica, ce emotioneaza fara a folosi nici un artificiu exterior.

Orchestra Nationala de Tineret, dirijata de Cristian Mandeal va prezenta acelasi program si astazi, 19 august, de la ora 19, la Cazinoul din Sinaia. Este ultimul concert din cadrul Festivalului "Enescu si muzica lumii", eveniment ce se încheie, prin traditie, chiar în ziua când a aparut pe lume George Enescu. Astazi se împlinesc 128 de ani de la nasterea lui George Enescu; cred ca una dintre cele mai oneste si eficiente forme de a omagia spiritul enescian este de a transmite generatiei viitoare experienta dobândita într-o viata de munca, asa cum o fac cu atâta daruire Cristian Mandeal si Marin Cazacu, asa cum a facut-o de altfel si Enescu.

Muzica clasica româneasca nu va fi în criza atâta timp cât vor mai exista astfel de proiecte.
Cristina Comandasu