Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul International Micul Paris

Publicat: miercuri, 19 August 2009 , ora 14.48
Cel de-al treilea concert cameral din cadrul Festivalului International "Micul Paris" - editia a II-a, a avut loc în Studio-ul "Alfred Alessandrescu" de la sediul Radio România. Publicul nu foarte numeros, dar extrem de receptiv, s-a bucurat de prezenta pe scena a unui trio alcatuit din muzicieni valorosi: violoncelistul Ramon Jaffé , clarinetistul Dimitri Ashkenazy si pianistul Wolfgang Wagenhäuser.
Violoncelistul german - nascut în urma cu 47 de ani la Riga, într-o familie de muzicieni - a dovedit calitati reale ca interpret si compozitor, prezentând cu multa sensibilitate si pasiune o creatie proprie intitulata "Flamenco", compusa în memoria regretatului chitarist Pedro Bacan, alaturi de care Ramon Jaffé a descoperit lumea fascinanta a muzicii flamenco.

La rândul sau, Dimitri Ashkenazy - fiul renumitului pianist si dirijor Vladimir Ashkenazy - a interpretat ca solist Studiul nr.3 în la minor de Astor Piazzolla. În program au mai figurat Triourile în re minor de Mihail Glinka si op.114 în la minor de Johannes Brahms, precum si "Kinderszenen" pentru pian de Robert Schumann - lucrare propusa de Wolfgang Wagenhäuser.

Daca în momentele petrecute împreuna pe scena cei trei muzicieni au dovedit omogenitate si precizie tehnica, în ipostaza de solisti au atras simpatia publicului: Ramon Jaffé prin personalitatea debordanta si prezenta scenica extrem de agreabila, iar Dimitri Ashkenazy prin acuratete sonora si placere de a cânta.

Clarinetistul elvetian va mai putea fi ascultat si luni, 24 august, în urmatorul recital din Festivalul "Micul Paris", în Aula Palatului Cantacuzino.
Larisa Clempus