Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marti seara

Publicat: marți, 13 Octombrie 2009 , ora 14.14
Recital cameral Darya Varlamova si Zhanna Varlamova
Marti, 13 octombrie 2009, la Sala Mica a Filarmonicii George Enescu, s-a desfasurat un recital cameral, sustinut de doua artiste din Belarus, coborâte parca dintr-o pictura de secol XIX : Darya Varlamova - vioara si Zhanna Varlamova - pian.

Programul a cuprins Capriciu basc si Dans spaniol de Pablo Sarasate, Romanta în Fa major de Ludwig van Beethoven, Variatiuni pe o tema originala de Henryk Wieniawski, Romanta de Serghei Rahmaninov, Introducere si Rondo Capriccioso de Camille Saint-Saëns si Impromptu concertant de George Enescu.

Violonista Darya Varlamova, s-a nascut la Minsk, acum 16 ani, într-o familie de muzicieni. De la vârsta de 6 ani studiaza cu profesorul Eduard Kuchinsky la Colegiul Republican de Muzica de pe lânga Academia de Muzica din Minsk. În ciuda varstei sale, artista a sustinut numeroase concerte si a participat la festivaluri nationale si internationale, concertând alaturi de orchestre simfonice si de camera sau în recitaluri cu pian, în Belarus, Lituania, Cehia, Austria, Germania. A primit si numeroase distinctii: premiul I la concursurile internationale Josefa Muziky - Cehia, în 2006, Balys Dvarionas- Lituania în 2008 si Cornelia Bronzetti - Câmpina - România, în 2008.

Pianista Zhanna Varlamova este licentiata a Conservatorului de Stat din Belarus, clasa profesoarei Kacharskaya, iar în prezent activeaza ca profesor la clasele de pian si muzica de camera ale aceluiasi institut. Este Laureata cu premiul I la Concursul international de muzica de camera "Brahms" de la Gdansk - Polonia în 1997. În 2004 s-a perfectionat la Conservatorul National Superior din Paris, la clasa profesorului Alain Meunier. În 2008, la Concursul international Cornelia Bronzetti i s-a decernat premiul pentru cel mai bun acompaniator. A desfasurat o intensa activitate artistica, efectuând turnee în Ucraina, Lituania, Polonia, Cehia, Bulgaria, Marea Britanie, Austria si Germania.

In ciuda unei atmosfere destul de "înghetate" la început, datorata numarului relativ mic de spectatori, cele doua instrumentiste si-au demonstrat maiestria, interpretând cu sensibilitate si traire piesele alese. Tânara violonista Darya Varlamova si-a început recitalul cu oarecare timiditate, însa treptat, a reusit sa capteze atentia publicului, prin tehnica si siguranta interpretarii pasajelor de virtuozitate, dar si a celor în care frazarea si nuantarea joaca un rol deosebit de important. Pianista Zhanna Varlamova a sustinut recitalul cu maturitate artistica, raspunsurile sale inteligente, perfecte, au completat cu simtire si rafinament actul artistic.

Publicul a rasplatit cu calde aplauze, si strigate de "bravo" recitalul celor doua artiste din Belarus. Tânara violonista Darya Varlamova a lasat impresia, transformata în final în certitudine, ca este un talent de mare viitor...
Adriana Nitu