Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea Muzica la Palatele Brâncovenesti a ajuns la final

Publicat: duminică, 18 Octombrie 2009 , ora 13.15
Prima editie a Stagiunii "Muzica la Palatele Brâncovenesti" de la Mogosoaia s-a încheiat duminica, 18 octombrie, cu un recital cameral sustinut de pianista Ilinca Dumitrescu, soprana Sorina Munteanu si fagotistul Vasile Macovei.

Este pentru prima data când la Palatul Mogosoaia se organizeaza o stagiune muzical-camerala. În acesta editie, concertele au fost dedicate compozitorilor Joseph Haydn si Georg Friedrich Händel, de la a caror trecere în nefiinta s-au împlinit 200 si, respectiv, 250 de ani.

Ultimul din cele 10 concerte sustinute la Mogosoaia a debutat cu transcriptii pentru fagot si pian ale Concertului în sol minor pentru oboi de Händel si Divertismentului în Re major pentru violoncel si pian de Haydn. Ilinca Dumitrescu si Vasile Macovei au dat dovada de o foarte buna colaborare în cadrul ansamblului cameral, rezultat al numeroaselor recitaluri sustinute de-a lungul anilor în aceasta formatie.

O aparitie foarte apreciata a fost cea a sopranei Sorina Munteanu, prim-solista a Operei Nationale Bucuresti, care a interpretat patru din cele 36 de lieduri pentru voce si pian scrise de Joseph Haydn. Vocea sa a fost plina de caldura, dar si de forta, cu interesante variatii de caracter. Soprana s-a transpus cu succes în fiecare rol al miniaturilor camerale, tragic sau comic, misterios sau extrovertit.

Pianista Ilinca Dumitrescu a interpretat în continuare doua Sonate pentru pian de Joseph Haydn, în mi minor si Re major. Plina de energie si avânt, aceasta ne-a pregatit în final o surpriza: Toccata de Paul Constantinescu, de la a carui nastere s-au celebrat 100 de ani.

O stagiune muzicala cu un program accesibil, ce a atras în numar mare publicul, bucuros totodata de ocazia de a vizita un loc istoric precum Palatul Mogosoaia.
Andreea Chiselev