Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marti seara

Publicat: marți, 20 Octombrie 2009 , ora 13.11
Recital vocal

Lavinia Mamot - soprana
Alina Ionescu - mezzosoprana

Stagiunea de marti seara din 20 octombrie 2009 de la Sala Mica a Ateneului Român, a gazduit un recital vocal sustinut de doua tinere absolvente ale Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, clasa profesoarei Maria Hurduc. Este vorba despre Lavinia Mamot - soprana si Alina Ionescu - mezzosoprana, actualmente artiste lirice în Corul Filarmonicii "George Enescu".

Soprana Lavinia Mamot a colaborat cu Orchestra Filarmonicii "Moldova" din Iasi, a realizat diferite roluri, dintre care amintim: Floria Tosca din opera Tosca de Giacomo Puccini, sau Rosalinde din Liliacul de Johann Strauss, si a sustinut recitaluri camerale în Bucuresti, Pitesti, Galati, Cluj, etc. A participat si la cursuri de maiestrie cu personalitati, precum Denice Graves, Virginia Zeani, Eugenia Moldoveanu. În recitalul de marti seara a interpretat Liedul Nuit d' étoile si Aria Liei din cantata L'enfant prodigue de Claude Debussy, liedul Les temps des lilas de Ernest Chausson, Aria lui Salud din opera La vida breve de Manuel de Falla, si Cancion de Paloma din El Barberillo de lavapies de Francisco Asenjo Barbieri.

Soprana Lavinia Mamot a fost acompaniata de pianistul Radu Dumitriu, un tânar absolvent al Univeritatii Nationale de Muzica din Bucuresti, clasa profesoarei Delia Popovici, care s-a perfectionat mai apoi cu pianistii Dana Borsan, Günter Ludwig, Michael Roll, Olaf Olafsson si altii si a concertat sub bagheta dirijorilor Ovidiu Balan si Dumitru Goia, alaturi de Filarmonica Mihail Jora din Bacau.

Vocea stralucitoare, sensibilitatea, grija pentru sustinerea frazarii, au fost elementele care au contribuit, alaturi de acompaniamentul îngrijit al pianistului, la completarea actului artistic pregatit cu migala si stiinta de tânara soprana.

Mezzosoprana Alina Ionescu a beneficiat în 2005 de o bursa "Erasmus" la Staatliche Hochshule für Musik und Dartellende Kunst din Stuttgart. A obtinut premii la concursuri nationale si în perioada 2002 - 2004 a participat la turnee în Germania, Austria, Olanda, Danemarca, Elvetia, Portugalia si Italia cu trupa Operettenbühne Wien.

Mezzosoprana Alina Ionescu a interpretat Sapte cântece populare spaniole de Manuel de Falla, acompaniata la chitara de Stan Zamfirescu, apoi Aria Erikai din Opera Vanessa de Samuel Barber, Aria mamei din opera Consulul de Gian Carlo Menotti, Aria Juliei din opera Show boat de Jerome Kern si trei piese de George Gershwin, în acompaniamenul pianistului Radu Dumitriu.

Chitaristul Stan Zamfirescu este în prezent doctorand la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si profesor de muzica la Liceul G.Enescu. A câstigat premiul I la toate competitiile nationale si internationale de gen, organizate în România. Este laureat al festivalurilor si concursurilor de la Sinaia, Belgrad, Iserlohn, Tychy si a concertat în Suedia, Italia, Polonia, Spania, Malaezia si Serbia.

Vocea calda, bine impostata, a mezzosopranei Alina Ionescu, interpretarea "în stil", atât a cântecelor spaniole, cât si a celor semnate de George Gershwin, bunul gust, rafinamentul si placerea redarii actului artistic, au oferit publicului momente deosebite.

Cei prezenti în sala - îmbucurator de plina - i-au aplaudat îndelung pe cei patru tineri artisti, frumosi si mai ales talentati, pe care, în mod sigur am dori sa îi ascultam si în viitor.
Adriana Nitu