Arhivă : Cronici Înapoi

Cvartetul Delian la Viena

Publicat: miercuri, 28 Octombrie 2009 , ora 11.21
Semnalez cu bucurie prezenta la Viena a unui nou cvartet de coarde cu participare româneasca. Este vorba despre o formatie înfiintata în anul 2007 în Germania cu numele Delian Quartett, din care fac parte Adrian Pânzaru si Aida-Carmen Soanea, ambii muzicieni fiind originari din Iasi.

Numit astfel dupa insula Delios, insula zeului Apollo, protectorul artelor, Cvartetul Delian se bucura deja de o presa favorabila. Miercuri, 28 octombrie 2009, a sustinut un recital în Sala «Brahms» de la «Musikverein», iar joi, 29 octombrie 2009 a participat la un experiment original, într-un club-bar renumit al orasului, un experiment la granita dintre muzica «serioasa» si cea de «divertisment». Mai precis, Cvartetul «Delian» a cântat într-un bar care este amenajat în cala unui vapor pe Dunare în centrul Vienei, un local foarte cautat mai ales vara de tineretul nonsalant al orasului. Acest club propune în toamna 2009 un program de muzica clasica în dialog cu genurile pop, jazz si tehno, unul dintre concerte fiind oferit de Cvartetul « Delian».

Astfel, într-o singura saptamâna, ansamblul a aparut în doua ipostaze complementare: în timp ce la Musikverein a demonstrat profunzime interpretând Haydn, Sostakovici si Beethoven, în clubul Badeschiff a demonstrat umor si receptivitate la diferite stiluri, calitati din ce în ce mai apreciate în profilul muzicianului contemporan.
Haiganus Preda-Schimek