Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marti seara

Publicat: marți, 3 Noiembrie 2009 , ora 18.41
Multora le place... jazz-ul ! Asa am putea prefata seara minunata oferita marti, 3 noiembrie 2009, la Sala Mica a Ateneului Roman, de Irina Sarbu -voce, Puiu Pascu - pian, Alin Constantiu - clarinet si Ciprian Parghel - bas. Programul salii anunta o "calatorie muzicala" prin trei orase, poate de aceea multi tineri, dar si ... "maturi" s-au grabit sa ocupe locurile in sala. Multi au ramas in picioare, asadar seara se anunta deosebit de promitatoare.

Asa a si fost.

Programul a cuprins mai intai vechi cantece romanesti din perioada interbelica, din Bucurestiul de altadata, cum ar fi : Vrei sa ne-ntalnim sambata seara, Unde-i centru-n Bucuresti, Nunuta, Ilona, apoi ritmuri americane cu parfum new-yorkez : I got rhythm, Fever, C'est si bon, iar la final au izbucnit incitante sambe, care au purtat publicul prin ....Rio de Janeiro.

Ascultand vechile cantece romanesti, nu se putea sa nu ramai uimit de bogatia coloristica si de continutul versurilor, care, in comparatie cu ce se scrie acum...erau desigur "din alta lume"...

Irina Sarbu este actrita si cantareata de jazz, o personalitate distincta in peisajul muzical romanesc, prin dubla pregatire de specialitate - pian, actorie, dar mai ales prin muzicalitate, sensibilitate, simt ritmic extraordinar, stiinta a improvizatiei, sinceritate si un timbru de o culoare si caldura cu totul speciale. Se poate cunoaste ca a fost eleva Ancai Parghel, de la care a invatat enorm, iar intalnirea cu maestrul tambalului - Marius Mihalache, din a carui trupa face parte de doi ani, a fost un moment important in cariera tinerei cantarete.

Puiu Pascu este un virtuoz al claviaturii, un maestru al improvizatiei, un compozitor inspirat, un artist in perioada de varf a carierei. Frenezia si placerea cu care canta, armoniile si ritmurile complexe si complicate, originalitatea abordarii pieselor standard si arderea intensa in procesul interpretativ-creator, il transforma intr-un artist-unicat in peisajul jazzistic romanesc. Prezenta sa la Sala Mica a Ateneului Roman, poate fi considerata un eveniment extraordinar, caci, pe orice afis, numele pianistului Puiu Pascu trebuie inscris cu majuscule.

Alin Constantiu (clarinet alto, sopran, tenor, bariton, saxofon) a debutat pe scenele de jazz intr-o forma de bop, condusa de Jancsi Körössy, colaborand apoi cu marii muzicieni ai timpului -Radu Mantopol, Eugen Ciceu, Richard Oschanitzky. Participa ca membru fondator al grupurilor "Marius Popp Quartet" si "Vocal Jazz Quartet" la Festivalul de jazz de la Göttingen, urmand apoi un prelung traseu cu evolutii de succes in Germania, Ungaria, Cehoslovacia, Statele Unite. A colindat intrega lume la bordul unui transatlantic. In ultimii ani, Alin Constantiu este membru permanent in formulele lui Johnny Raducanu, liderul grupului "Remember '26" si promotorul unui excelent proiect omagial Tribute to Benny Goodman.

Absolvent al sectiei de jazz a Conservatorului Regal din Bruxelles, Ciprian Parghel a colaborat cu interpreti de jazz cu reputatie, printre care se afla si artisti de talie mondiala, precum Arche Shepp, Puiu Pascu, Mircea Tiberian, Gabris Dedeian, Paolo Radoni si de nenumarate ori in formula trio-familie Anca Parghel si fiii. Este apreciat ca fiind cel mai valoros contrabasist al generatiei sale, dovedind la fiecare concert, maiestria si controlul absolut asupra instrumentului, cat si o inspiratie muzicala de exceptie.

In seara zilei de 3 noiembrie 2009, la Sala Mica a Ateneului Roman, cei patru muzicieni au oferit publicului o seara extrem de placuta, relaxanta, o adevarata demonstratie de virtuozitate. Sinceritatea si placerea cu care au cantat au fost de-a dreptul molipsitoare, cei din sala participand cu entuziasm la aceasta calatorie muzicala incantatoare.
Adriana Nitu