Arhivă : Cronici Înapoi

Concertul Corului de copii Radio

Publicat: luni, 16 Noiembrie 2009 , ora 18.32
În curând, sarbatorile de iarna vor bate la usa. De aceea, Corul de Copii Radio si dirijorul acestuia, Voicu Popescu, ne-au propus sa ne pregatim pentru a le întâmpina printr-un spectacol inedit, intitulat Amprente si desfasurat la Sala 'Auditorium" a Muzeului National de Arta al României, în cadrul Stagiunii Asociatiei Nationale Corale "Paul Constantinescu". Proiectul a constat în realizarea unui spectacol sincretic, reunind muzica, proiectia video si miscarea într-un mesaj comun: promovarea traditiilor noastre.

Succesul spectacolului a depasit granitele tarii: Amprentele românesti s-au"întiparit' pe afisele unor festivaluri din Suedia, Germania, Bulgaria si chiar Danemarca, micii muzicieni dirijati de Voicu Popescu participând pentru prima oara, la începutul lunii iulie, la Simpozionul Mondial de Muzica pentru Cor de la Copenhaga. De la monodiile bizantine apartinând lui Teofil Monahul si pâna la prelucrari semnate de Sabin Pautza dupa jocurile populare, muzica spectacolului a însemnat o "calatorie" în timp si spatiu, fiind acompaniata de gesturi sau batai din palme corespunzatoare dramaturgiei. Nunta, jocul, sezatoarea - toate si-au gasit locul în spectacol, iar efectele, vocale si instrumentale, nu au lipsit: toba mica si trianglul au pigmentat pasajele în ostinato, iar toaca si clopotele au simbolizat chemarea crestinilor la Liturghia duminicala.

Spectacolul Amprente al Corului de Copii Radio a imaginat un dialog intercultural, prin monodii bazate pe sunete-pedala si ritmuri maramuresene - exprimând ethos-ul popular românesc, prin formule repetitive si armonii moderne - specific germane, dar si prin pentatonii evocând lumea culturii asiatice. Seara s-a încheiat în acorduri ale muzicii de pe Broadway, negro spirituals si jazz, intonate de membrii grupului vocal Sound al Casei de cultura a studentilor sub conducerea unui muzician român, stabilit în Statele Unite: pianistul si dirijorul Valentin Radu.
Alexandra Cebuc