Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul Tinerii si muzica la Teatrul Act

Publicat: luni, 16 Noiembrie 2009 , ora 18.23
Alexandru Tomescu este, cu siguranta, unul din cei mai talentati si apreciati violonisti ai generatiei sale, iar recitalul de luni, 16 noiembrie 2009, care a deschis Festivalul Tinerii si muzica la Teatrul Act, a fost un prilej în plus pentru a dovedi acest lucru. Mai mult decât un instrumentist talentat, Tomescu este un artist complet care a stiut sa comunice cu publicul si sa creeze o atmosfera absolut speciala.

Felul cum si-a construit programul a fost unul surprinzator, "un experiment al libertatii" - cum l-a denumit chiar violonistul, în sensul ca piesele au fost alese nu într-o ordine dinainte stabilita, ci în functie de dispozitia si inspiratia de moment a artistului. Sub genericul Jam session pentru vioara solo, Alexandru Tomescu a propus un repertoriu interesant, bogat si divers, dominat de muzica compozitorului sau preferat - Johann Sebastian Bach, completat de opusuri semnate Ysaye, Prokofiev, Enescu, Paganini si Grazina Bacewicz, în care a inserat scurte istorisiri din experienta proprie, povestite cu un umor simplu, dar spontan si fermecator, care a relaxat si destins publicul.

Poate cel mai reusit moment al serii a fost prezentarea Ciacconei de Bach, precedata de un moment inedit - recitarea pentru prima data în public a poeziei intitulate Ascultând Ciaccona de Bach, scrisa de tatal lui Alexandru Tomescu, regretatul pianist Adrian Tomescu. Interpretarea violonistului a fost una de exceptie, consistenta, impresionanta prin acuratete si expresivitate. Iar publicul, nu foarte numeros, din pacate, dar tânar si entuziast a rasplatit evolutia artistului, rechemându-l de trei ori pe scena pentru bis-uri.

Acesta a fost primul episod al celei de-a patra editii a Festivalului "Tinerii si muzica", organizat si gazduit de Teatrul Act. Evenimentul va continua pâna în 24 noiembrie 2009 cu recitaluri oferite de artisti consacrati precum flautistul Ion Bogdan Stefanescu sau violonistul Markus Placci, dar si de tineri instrumentisti premiati în tara si în strainatate, dar mai putin cunoscuti publicului larg. Le propun, asadar, melomanilor, daca doresc sa asculte muzica de calitate într-o atmosfera nepretentioasa si calda, sa mearga în aceste zile la recitalurile de la Teatrul Act, cu atât mai mult cu cât intrarea este libera.
Larisa Clempus