Arhivă : Cronici Înapoi

Recital Remus Azoitei - Eduard Stan la Viena

Publicat: marți, 17 Noiembrie 2009 , ora 18.19
Un duo de exceptie - violonistul Remus Azoitei si pianistul Eduard Stan - strabate în aceasta toamna lumea muzicala sub auspiciile Centrului Cultural Român, interpretând în reputate sali de concerte muzica de George Enescu si repertoriu universal. Turneul a început la München pe data de 1 octombrie 2009 si se va încheia la Carnegie Hall din New York pe 10 decembrie 2009. În 17 noiembrie 2009 i-am ascultat pe cei doi instrumentisti în sala Schubert de la Wiener Konzerthaus.

În program, Sonata "Torso" în la minor si cunoscuta Sonata a 3-a în caracter popular românesc de George Enescu. Cele doua piese au alternat cu sonate pentru pian si vioara de Johannes Brahms, amintind de atasamentul declarat de George Enescu pentru muzica autorului german. Personalitate centrala a Vienei nostalgice de la sfârsitul secolului al 19-lea, Brahms este cel care va lasa urmele cele mai adânci în amintirea afectiva a lui George Enescu din anii în care a fost student la Conservatorul din Viena.

Interpretând Enescu, Remus Azoitei si Eduard Stan alcatuiesc un duo de calibru international. Nu doar pentru ca amândoi numara în palmares înregistrari de calitate, colaborari cu artisti renumiti si prezente pe mari scene, ci mai ales pentru ca ceea ce pot spune cei doi la gradul de performanta pe care l-au atins, este ceva personal si, as spune, "autentic"; autentic în sensul talentului, dar si al puterii de patrundere în miezul muzicii pe care o redau.

Când cânta Remus Azoitei, vioara pare un instrument incredibil de usor, violonistul o mânuieste cu o naturalete de lautar, are un excelent simt al ritmului, o verva bonoma si sincera care poate culmina în trairi incandescente, fapt care cucereste publicul si da aripi muzicii lui George Enescu. Un jurnalist de la Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie ca duoul Azoitei-Stan surprinde muzica lui Enescu "cu foc si cu finete ca pe o limba materna", o formulare care mi se pare reusita.

Jovialitatea spontana si puterea de comunicare a lui Azoitei gasesc la Eduard Stan un sprijin echilibrat, o sustinere pianistica construita cu stil si inteligenta. Interpretând Enescu, cei doi sunt asadar "acasa", unde vor fi, cu adevarat, pe data de 25 noiembrie 2009, pentru a sustine un concert în cadrul aceluiasi turneu la Ateneul Român din Bucuresti.
Haiganus Preda-Schimek