Arhivă : Cronici Înapoi

Ansamblul Gli Incogniti pe scena Ateneului Român

Publicat: duminică, 13 Decembrie 2009 , ora 17.51
Institutul Francez a dedicat barocului italian concertul înscris în seria Mari solisti, ce a avut loc duminica, 13 decembrie 2009, la Ateneu. Astfel, ansamblul Gli Incogniti a fost invitat sa sustina un recital în cadrul caruia a interpretat exclusiv lucrari de Antonio Vivaldi, mai exact, Concertul pentru doua viori si violoncel în sol minor si ciclul de concerte Anotimpurile.

Muzica lui Vivaldi mi se pare una potrivita pentru orice moment: pe lânga faptul ca este foarte cunoscuta, reuseste sa creeze o atmosfera speciala ce îl transporta pe ascultator în epoca în care a trait compozitorul. Însa aranjamentul facut de violonista Amandine Beyer pentru doua viori, violoncel, theorba, contrabas si clavecin nu mi s-a parut cel mai inspirat. De multe ori s-a întâmplat ca registrul grav sa acopere viorile. Cred ca e nevoie de mai mult de doua asemenea instrumente pentru a putea face fata basului continuu. Astfel, liniile melodice ar fi fost mai bine conturate, iar întregul muzical si-ar fi aflat desavârsirea. Însa la acest concert am avut sentimentul unei mase sonore informe, în care vocile au fost insuficient definite.

Solista serii a fost Amandine Beyer. Cu un timbru care se preteaza unui asemenea repertoriu, mi s-a parut totusi ca a avut un discurs neîngrijit si lipsit pe alocuri de acuratetea si precizia atât de necesare interpretarii unei lucrari baroce.

Desi nu am asistat la cea mai buna interpretare a Anotimpurilor pe care am auzit-o, a fost totusi un mod placut de a petrece o dupa-amiaza de duminica.
Petra Gherasim