Arhivă : Cronici Înapoi

Colinde pentru mama - Lansare de disc Mirela Zafiri

Publicat: marți, 15 Decembrie 2009 , ora 17.48
Fulgii de nea de afara au constituit un potrivit decor pentru colindele propuse de soprana Mirela Zafiri pe albumul lansat marti, 15 decembrie 2009 la Centrul de Presa "Eugen Preda", la sediul Radio România. Intitulat simplu Colinde pentru mama, albumul care reuneste 3 compact-discuri este construit intentionat într-o nota intimista, potrivita pentru serile de Craciun petrecute în sânul familiei. Cele trei compact-discuri marcheaza trei momente distincte, care pot fi grupate astfel:

Vestea Nasterii lui Iisus Hristos
Momentul propriu-zis al nasterii, însotit si de cântece de leagan din repertoriul international, oferite atât în versiunea originala, cât si în româna
Calea pe care Iisus Hristos a deschis-o.

Pentru a ilustra aceste trei momente importante, Mirela Zafiri a ales un repertoriu variat, atât traditional, dar într-o conceptie timbrala diferita, cu ajutorul orchestratiei lui Catalin Târcolea, cât si piese celebre din creatia lui Schubert si Gounod, ca Ave Maria, de exemplu, prezentate în aceeasi conceptie inedita. Nu în ultimul rând, mai ales pe ultimul compact-disc, alaturi de piese traditionale pot fi auzite si prime auditii absolute, colinde din creatia unor compozitori contemporani ca Felicia Donceanu, Carmen Petra Basacopol, Nicolae Coman sau Doru Popovici, lucrari care pornesc de la izvoarele bizantine si îmbraca o haina a prezentului.

Mirela Zafiri a subliniat la lansarea sa ca a gândit întreg albumul ca un tot unitar si, referindu-se la interpretare, dincolo de componenta inedita care caracterizeaza titlul si continutul sonor, soprana a accentuat natura ce tine "de suflet" a versiunii sale. În fond, sunt colinde pentru mama, un cadou frumos pentru orice mama din aceasta lume. Despre ideea acestui album ne-a povestit la final chiar autoarea sa, soprana Mirela Zafiri:

"Aceste colinde le-am cântat de când eram mica împreuna cu familia mea. De când aveam trei ani am mers la colindat în Lugojul meu natal. Parintii aveau acest obicei, sa colinde trei zile. Era cel mai firesc titlu pe care puteam sa-l dau acestui album. Fiecare dintre colinde au fost gândite pentru mama, pentru ca mama mea este un foarte aspru critic al lucrurilor pe care le fac. M-am sfatuit cu ea telefonic, mama fiind în Banat, asupra cuvintelor, mai ales ca unele sunt regionalisme, în grai banatean si a trebuit sa-i cer parerea si sfatul avizat."
Ioana Marghita