Arhivă : Cronici Înapoi

Lansarea albumului Spitalul Amorului

Publicat: sâmbătă, 12 Decembrie 2009 , ora 17.45
Sâmbata, 12 decembrie 2009, în Foaierul Mare al Operei Nationale din Bucuresti, mezzosoprana Oana Andra si-a lansat albumul Spitalul Amorului. De ce a ales acest titlu, explica chiar artista:

"Este inspirat de culegerea de cântece adunate de Anton Pann cu acelasi nume si din care am extras pentru acest album "Cântec orasean", iar în urmatoarele volume, caci acesta este volumul I, vor aparea si mai multe cântece de Anton Pann. " 

În deschiderea evenimentului au vorbit Altetele lor Regale, Printul Paul si sotia sa, Printesa Lia, care, în urma cu ceva timp, i-au acordat artistei o bursa de studiu. A urmat apoi momentul muzical, sustinut de Oana Andra care a cântat melodii vechi din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea transpuse pe ritmuri moderne. De altfel, întregul mesaj artistic era ancorat în contemporaneitate, chiar si terminologia folosita de mezzosoprana, în discursul careia s-au regasit notiunile de "hit'', "trendy" sau "featuring". Balada de Ciprian Porumbescu a fost denumita de solista " punctul forte" al discului. Piesa a suferit o adevarata metamorfoza: din cântecul mioritic ce aducea putin a jale, a devenit o melodie melancolica de dragoste, fiindu-i adaugate versuri compuse chiar de Oana Andra.

Mai multe detalii despre aceasta "reinventare" a Baladei, ne ofera Alexandru Tomescu, într-un interviu:


Înainte de acest proiect v-ati fi gândit vreodata ca Balada de Ciprian Porumbescu s-ar fi pretat unei melodii de dragoste?

Poate unei povesti tragice de dragoste, fiindca sentimentul este destul de trist, cred ca e ceva care tine de sentimentul mioritic. Balada de Porumbescu este o piesa foarte cunoscuta nu doar melomanilor, ci în general, românilor si nu o singura data a fost aranjata într-o multime de feluri. Acum câteva luni o auzeam într-o varianta hip-hop, deci limitele sunt largi si faptul ca aceasta muzica îsi pastreaza sensul într-o masura mai mica sau mai mare, arata valoarea ei.


Pe scurt, a fost o lansare îndelung aplaudata, iar dupa ce a semnat zeci de autografe, Oana Andra ne-a vorbit si despre viitoarele ei proiecte.


Câte volume ale colectiei Spitalul Amorului planuiti sa lansati?

Cel putin trei.


Când credeti ca vor fi lansate?

De-abia am scapat de greul primei lansari de album din viata mea si a primei productii de album din viata mea (a fost productie proprie). Sper ca nu într-un viitor foarte îndepartat. Într-un an.
Petra Gherasim