Arhivă : Cronici Înapoi

Centenar Paul Constantinescu

Publicat: joi, 17 Decembrie 2009 , ora 17.40
Opera Nationala Bucuresti a fost miercuri 17 decembrie 2009 gazda unui concert si a unui spectacol omagial Paul Constantinescu. Manifestarea a fost deschisa de muzicolog prof. univ. dr. Grigore Constantinescu cu o prezentare scurta, si în acelasi timp de suflet, din care a razbatut si regretul pentru neglijarea creatiei muzicale românesti clasice în viata culturala actuala. Nu stiu daca vremea rece si zapada asternute peste oras au influentat putinul public aflat în sala, dar atmosfera a fost glaciala, ori acest eveniment ar fi meritat mai multa caldura si mai mult interes.

Programul placut si divers al primei parti a fost deschis de Orchestra Operei Nationale care, sub bagheta maestrului Cornel Trailescu a interpretat cu verva si precizie 3 dansuri simfonice ale lui Paul Constantinescu. Au urmat 4 madrigale ale maestrului evocat, în transcriptie pentru cvartet vocal si pian, redate cu multa simtire de cântaretii Dorina Chesei, Sidonia Nica, Lucian Corchis, Ion Dimieru si pianista Luminita Berariu. Cele mai înaltatoare si emotionante momente le-au oferit Corul Operei Nationale Bucuresti dirijat de maestrul Stelian Olariu în rugaciunea Pre Tine Te Laudam din Liturghia Psaltica si Catavasia nasterii din Oratoriul bizantin de Craciun - solist Doru Feraru, la pian Sabin Orbulescu.

Despre opera O noapte furtunoasa prezentata în partea a doua a serii, nu pot sa spun decât ca, în actuala interpretare, spectacolul sufera si de lipsa unor voci de calitate si de verva comica specifica opusului.
Iolanda Drâmbei