Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul Artelor

Publicat: duminică, 2 Noiembrie 2008 , ora 14.24
Concertul de deschidere - Pianistul Dan Grigore, Orchestra Nationala Radio, dirijor Misha Katz


Prima editie a Festivalului Artelor Bucuresti s-a deschis aseara la Sala Palatului. Timp de o saptamâna vor avea loc concerte, piese de teatru, spectacole de balet sau de opera într-un festival nou pentru Bucuresti ce se doreste a avea loc odata la doi ani între editiile grandiosului festival George Enescu.


Într-o sala cu un public numeros si foarte entuziast, marturie stând aplauzele, din pacate deloc binevenite, dintre partile concertului, Orchestra Nationala Radio a oferit un regal muzical, sub bagheta dezinvoltului dirijor Misha Katz, deschizând astfel aceasta saptamâna a Festivalului.


Foarte prietenos cu publicul prin carisma de care da dovada, dirijorul Misha Katz a deschis seara cu poemul simfonic Finlandia de Jean Sibelius. Dirijorul, fire foarte entuziasta, mi-a sugerat impresia ca gesturile sale foarte teatrale, primeaza în locul muzicii.


Un univers sonor care a continuat cu Concertul pentru pian si orchetra în la minor de Edvard Grieg, într-o interpretare de exceptie a maestrului Dan Grigore. Entuziasmul publicului, dar mai ales interpretarea extraordinara a solistului, au generat ropote de aplauze, fapt ce l-a facut pe pianist sa îsi continue periplul muzical, cu doua bis-uri, Preludiul în sol de Serghei Rahmaninov si Studiu op. 8 nr. 12 de Aleksandr Skriabin.


Prima seara a Festivalului Artelor Bucuresti s-a încheiat cu doua lucrare apartinând compozitorilor rusi, O noapte pe muntele plesuv de Modest Mussorgski si Francesca da Rimini de Piotr Ilici Ceaikovski.
Costin Grigore