Arhivă : Cronici Înapoi

Corul de baieti din Viena pe scena Salii Palatului

Publicat: sâmbătă, 6 Decembrie 2008 , ora 13.47
În 6 decembrie 2008 i-am putut urmari pe scena Salii Palatului pe cei 26 de membri ai Corului Mozart. Acesta este unul dintre cele patru coruri ce functioneaza sub titulatura de Vienna Boys' Choir sau Wiener Sängerknaben. Corul de baieti din capitala Austriei are aproximativ 100 de membri, împartiti în patru grupuri. Acestea sustin în jur de 300 de concerte pe an, calatorind în întreaga lume. Baietii pot intra în acest cor înca de la 4 ani, în urma unui proces de selectie. Cele patru ansambluri poarta denumirile unor mari compozitori ale caror cariere au fost legate de acest cor legendar, si anume Bruckner, Schubert, Haydn si Mozart.

Am putut asculta, astfel, muzica clasica, lucrari ale unor compozitori precum W.A. Mozart si Joseph Haydn, lucrari din repertoriul international precum "Salom Alehem", dar si colinde, atât în limba germana, cât si în engleza si latina.

Concertul s-a încheiat cu - surpriza! - colindul "Flori de mar", cântat chiar în limba româna.
Baietii au dat dovada de mult profesionalism si talent, dar si de o sinceritate rar întâlnita la corurile de adulti. Unii dintre copii au fost chiar solisti veritabili, si sunt fara îndoiala viitoare vedete.

Florian Schwartz, dirijorul Corului Mozart, ne-a oferit un scurt interviu la finalul concertului.


Ce fel de experienta este pentru un copil sa fie membru al Corului de baieti din Viena?

Sper ca este o experienta placuta. Copiii încep în jurul vârstei de 4-5 ani. Cred ca le place sa cânte si e o experienta minunata când cânti pe o scena mare cum ar fi Carnegie Hall. Sunt obisnuiti cu asta, nu au emotii deoarece asta fac în fiecare seara.


La ce vârsta înceteaza copii sa mai fie membri ai corului?

Desigur, în jurul vârstei de 14 ani, când li se schimba vocea, înceteaza sa mai fie membri ai acestui cor.


Dupa ce parasesc corul, au tendinta sa urmeze o cariera muzicala?

Da, unii ajung cântareti sau muzicieni în cadrul unei orchestre. Exista desigur si copii care spun ca nu vor sa mai cânte si îsi continua studiile în alte domenii. Dar multi ajung sa cânte în ansambluri corale.


Este dificil sa lucrati cu copii atât de mici?

Da, este dificil. Desigur, sunt copii. Vor sa se joace si nu vor sa lucreze. Sunt copii normali. Le place sa cânte, dar nu doua ore pe zi, concentrându-se si exersând, învatând mereu piese noi. E ca la scoala.
Considerati ca va ofera satisfactii mai mari decât v-ar oferi munca cu un cor de adulti?
Desigur ca e diferit. Dirijez si coruri de adulti. Copii sunt plini de energie si vor sa se joace. Dar când le place ceea ce cânta este mai frumos sa lucrezi cu copii, pentru ca se bucura mai mult.
Andra Ivanescu