Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Pianista Alexandra Silocea - solista Orchestrei de Cameră Radio

Publicat: marți, 2 Aprilie 2024 , ora 20.17

Miercuri, 3 aprilie 2024, la Sala Radio din București o veți putea urmări pe pianista de talie internațională Alexandra Silocea, într-un concert pe care-l va susține alături de Orchestra de Cameră Radio. Vor interpreta, cu Delyana Lazarova la pupitru, Concertul în la minor pentru pian și orchestră de Robert Schumann. Alexandra Silocea a vorbit în ediția Perpetuum mobile din 2 aprilie despre revenirea în fața publicului bucureștean:


Mâine seară vei fi solista Orchestrei de Cameră Radio. Revii în fața acestui ansamblu pentru a interpreta singurul concert pentru pian și orchestră din creația Robert Schumann. De ce ai ales această lucrare?

Această lucrare a fost alesă pentru mine. Nu cunosc nici un pianist sau o pianistă care să aleagă benevol acest concert. Este atât de greu din punct de vedere fizic, emoțional, tehnic, din toate punctele de vedere. Concertul acesta a fost ales acum doi ani, dacă nu mă înșel. Trebuia să îl cânt alături de dirijorul Leo McFall. Din păcate, m-am accidentat câteva zile înainte de concert și pentru a nu anula complet concertul, am hotărât împreună cu Leo și orchestra de cameră să înlocuim acest concert cu un concert de Mozart. Dar, s-a întors, acest Schumann, care tot vrea să fie cântat în România. Așadar, mă întorc de data aceasta, mâine alături de Delyana Lazarova și Orhestra de Cameră. Am avut grijă să nu mai alerg în urma unui tramvai, să nu mă accidentez.


Cum a fost întâlnirea cu Delyana Lazarova? Este prima colaborare?

Este prima colaborare, prima repetiție astăzi, mâine avem repetiția generală. Este atât de sensibilă, expresivă, atentă la fiecare detaliu și ce apreciez foarte mult este faptul că mă face să mă simt foarte în largul meu, ceea ce pentru un dirijor sau o dirijoare este foarte plăcut.


Vei cânta pe un instrument adus special pentru acest concert. Care este toată povestea din spatele acestei informații?

Povestea este că la mai toate concertele, dacă stau să mă gândesc, chiar în România, firma Bösendorfer mi-a adus de fiecare dată un pian sau mai multe, dcă ne gândim la festivalul Enescu, ediția 2021, când am interpretat Les Noces de Stravinski, alături de Vladimir Jurowski și Orchestra Radiodifuziunii din Berlin, unde au fost aduse patru piane Bösendorfer, pe care le-am ales la Viena și au fost aduse la București. Pentru concertul de mâine, iarăși vine un Bösendorfer prin SoundCreation. Vine de la Cluj special la București și se întoarce apoi. Este un pian din seria 280 VC care vine de la Viena Konzert. Acest pian a venit alături de mine împreună cu tehnicianul de la Viena care va lucra la el în această noapte.


Cum arată agenda ta după concertul de mâine seară de la Sala Radio? Când te vom revedea pe o scenă românească după concertul de mâine seară?

După concert mă întorc la Viena. Am o serie de concerte în muzee, un proiect care îmi este foarte drag, apoi o serie de alte concerte internaționale, iar în România, dacă nu mă înșel, la sfârșitul lui noiembrie alături de Orchestra Națională Radio.


Tot la Sala Radio deci, de aceasă dată cu ansamblul simfonic mare. Ai o invitație pentru cei care nu au prins bilet la concertul de mâine seară, dar care vor fi alături pe frecvențele Radio România Muzical?

Știu că foarte mulți vor fi online, pe calea undelor. Nu pot decât să vă doresc o audiție plăcută, o plăcere de a asculta acest pian special adus și acest concert care debordează de exuberanță, pozitivism și stări emoționale bruște, fericite, dar și ușor nostalgice.


Interviu realizat de Lucian Haralambie