Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Răzvan Suma

Publicat: luni, 11 Martie 2024 , ora 14.55

Stagiunea muzicală Radio continuă miercuri, 13 martie, cu un concert susținut de Orchestra de Cameră Radio, iar cu această ocazie violoncelistul Răzvan Suma va evolua în postură solistică. Despre revenirea sa pe scena Sălii Radio și nu numai, ne vorbește muzicianul într-un interviu acordat Ioanei Țintea.

Domnule Răzvan Suma, miercuri, 13 martie, veți reveni pe scena Sălii Radio, în calitate de solist al Orchestrei de Cameră Radio dirijată de Noam Zur. Cu ce sentimente așteptați colaborarea cu artistul israelian și cu muzicienii ansamblului?

Pe Noam Zur l-am cunoscut acum 15 ani, la Cluj, și mi-a plăcut foarte mult. Din momentul acela, am mai cântat de vreo 4, 5 ori împreună și a fost invitat special al primului festival de violoncele din România, acum doi ani, adică la prima ediție. Este o colaborare extraordinară, este un muzician fantastic, flexibil, cu care eu am un vibe foarte bun și mă înțeleg foarte bine. Ne simțim extraordinar și pe scenă și în afara scenei.

Iar în ceea ce privește Orchestra de Cameră Radio, bineînțeles că sentimentele sunt aceleași, de apreciere, și sunt convins că va fi un concert fantastic.


Concertul în Do major pentru violoncel și orchestră de Joseph Haydn este lucrarea pe care o veți prezenta miercuri, la Sala Radio. De ce ați ales acest opus?

M-am gândit să revin și la niște "șlagăre". Alături de Orchestra de Cameră Radio, am cântat în ultimele concerte lucrări pe care nu le mai cântasem înainte - sonate orchestrate de Cassado, o sonată orchestrată de Schubert, Arpeggione, am mai cântat piese nenumărate pentru că, fiind solistul Radioului de cel puțin 12 ani, trebuie să vin cu lucruri noi. Ei bine, acum, m-am hotărât să revin la un Haydn și cred că este o revenire frumoasă pentru mine, pentru că am amintiri foarte frumoase nu numai cu Orchestra de Cameră Radio, dar am și imprimat acest concert, îmi este foarte familiar și foarte drag. Este un concert cu o tonalitate extrem de ușor de înțeles. Cu siguranță, din repertoriul violoncelistic este în top 5 lucrări de violoncel.


Este o literatură obligatorie pentru un violoncelist.

Absolut, da.


În continuare, aș dori să ne îndreptăm atenția și către Festivalul CellEAST - o inițiativă inedită în spațiul cultural din România. Cu ce sentimente ați pornit la drum cu acest proiect în urmă cu 3 ani?

A fost o inițiativă curajoasă. Într-un conglomerat de activități culturale din România nu a existat această nișă. Este un festival nișat, dar este un festival nișat în foarte multe țări, pentru că violonceliștii parcă se atrag ca magneții. Mi s-a făcut un compliment de către un alt muzician și m-a întrebat "Tu la ce cânți?". Zic, "La violoncel." Aaa, zice, "Voi sunteți cei care faceți lucruri împreună, nu?" Exact despre asta e vorba. Există festivaluri de violoncel în Ungaria, în Lituania, în Polonia, exista înainte și în Ucraina, Bulgaria, Serbia. Ei, și în România nu exista și l-am făcut noi. Și nu numai asta, dar am reușit să facem un hub și am strâns, practic, din toate țările acestea, ce era mai bun. Organizatorii sunt toți violonceliști extraordinari și aș vrea să-l numesc pe Atanas Krastev, pe Dragan Georgevici, Denis Severin, László Fenyö a fost anul trecut.

Noi suntem la a treia ediție. Am venit și cu o noutate extraordinară pentru toți violonceliștii tineri. Vom avea prima ediție de Concurs CellEAST. Deja avem înscriși din 17 țări puternice cultural, iar școlile de violoncel sunt foarte bune, așa că va fi un spectacol extraordinar la CellEAST - CellEAST Competition, CellEAST Festival și, bineînțeles, pe parte educațională, există CellEAST masterclass, cu cele două secțiuni - Future CellEAST și MiniCellos.


Pentru că ați menționat despre concurs, vorbiți-ne puțin despre membrii juriului.

Vor fi două jurii pentru că sunt patru categorii de vârstă. La primele trei categorii, vor fi în juriu Atanas Krastev din Bulgaria, Krzysztof Karpeta din Polonia, Ella Bokor din România (organizator principal al Festivalului), Ștefan Cazacu, Mircea Marian. Iar la categoria mare, va fi președinte de juriu maestrul Marin Cazacu, apoi Denis Severin din Elveția și Ucraina, Răzvan Suma și doi invitați speciali - Wen-Sinn Yang, care este profesor la Munchen și Marius Urba, tot din Germania, un violoncelist extraordinar. Mă bucur că va veni în România cu Trio-ul lui care este laureat la Concursul ARD de curând.


Festivalul CellEAST se va derula în perioada 6-15 mai. Vorbiți-ne, vă rog, despre programul artistic al festivalului.

Bineînțeles, vor fi cele două concerte la Ateneul Român, la Filarmonica "George Enescu". Acolo vor cânta Wen-Sinn Yang și Marius Urba. Vor veni soții Karpeta - Krzysztof și Julia vor acoperi partea de baroc din Festivalul nostru. Apoi, va fi concertul cu toate violoncelele prezente în Festival, tradiționalul concert de grup, unde repertoriul va fi unul foarte, foarte atractiv. Trio "Marvin", despre care vorbeam mai înainte, este pe data de 11 mai. Apoi, vor fi încă două concerte ale studenților care participă la masterclass, un eveniment la ArtMark și, pe data de 14 mai, vom încheia la Sala Radio cu un concert cu trei soliști - Atanas Krastev, Denis Severin și Răzvan Suma.

Interviu realizat de Ioana Țintea