Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Colegiul Național 'Dinu Lipatti' aniversează 75 de ani de activitate
"Excelența sa, Muzica 75" este genericul sub care se va desfășura concertul ce marchează aniversarea a 75 de ani de activitate a Colegiului Național "Dinu Lipatti". Evenimentul este programat duminică, 10 martie, de la ora 19:00, la Ateneul Român. Vor concerta 3 dintre ansamblurile instituției, alături de soliști absolvenți ai Colegiului - soprana Laura Tătulescu, violonistul Ștefan Aprodu, violoncelistul Cornelius Zirbo - și tânărul trompetist Materi Gheorghe (elev în clasa a III-a). Este un concert despre care Venera Babeș, director al Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti" din București, și violonistul Ștefan Aprodu au vorbit în cadrul ediției Perpetuum mobile de miercuri, 6 martie.
Bun găsit!
Venera Babeș: Bine v-am găsit!
Vorbim despre un concert special, un concert care va avea loc duminică, 10 martie, la Ateneul Român - un eveniment care marchează împlinirea a 75 de ani de activitate a Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti". Doamnă director, câteva cuvinte despre acest moment. Ce ați pregătit pentru publicul bucureștean la ceas aniversar?
Venera Babeș: Este un moment foarte important pentru școala românească muzicală. Prima școală de muzică din București care, practic, a pus bazele unui învățământ instituționalizat. În aceste condiții în care avem de aniversat niște generații care au zidit, de 75 de ani, această școală, ne-am gândit la un repertoriu care să fie foarte frumos, iar atractivitatea să o constituie soliștii pe care-i avem invitați. De ce spun atractivitate? Pentru că soliștii pe care i-am invitat sunt absolvenții noștri. De exemplu, Ștefan Aprodu - violonist, care este acum lângă mine; este violoncelistul Cornelius Zirbo, soprana Laura Tătulescu și, pentru a preda ștefeta generațiilor, avem un solist la trompetă care este numai clasa a III-a.
Este un repertoriu frumos și interesant. Vom avea pe scenă două orchestre: Orchestra de suflători, care va deschide concertul și care va cânta Haciaturian și Dvorak, și Orchestra simfonică, care va acompania soliștii. Și nu este de neglijat faptul că și corul nostru va fi prezent pe scenă, cântând imnul școlii - piesă compusă de Valentin Mandric, profesor la noi în școală și compozitor. Deci, este o piesă scrisă de el special pentru școala noastră, pentru Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti"; desigur nu acum, ci cu niște ani în urmă.
Dar, pentru că a venit vorba de Valentin Mandric... Valentin Mandric ne face un cadou la acest ceas aniversar - 75 de ani de la înființarea primei școli de muzică din București - și a compus o piesă, "Amintiri", care se va cânta în primă audiție absolută în concertul de pe 10 martie, o piesă foarte interesant scrisă. Vă invităm să o ascultați și să vedeți ce conține această piesă. Este chiar interesantă!
Încă un motiv, deci, pentru a participa la concertul de duminică, 10 martie, de la Ateneul Român.
Ștefan Aprodu, care va fi rolul tău în acest concert? Ce ve interpreta?
Ștefan Aprodu: De când mă știu, de mic, am fost foarte inspirat și foarte îndrumat pe aceste căi muzicale. Niciodată nu mi-a stat locul doar la un instrument. De aceea, la un moment dat, am luat-o pe drumul pasiunii violei și, de aceea, la un moment dat, am fost atât de puternic angrenat în această muncă dublă. De aceea, voi fi și în orchestră, alături de colegii mei, într-un mediu de reamintire ca violist. Și, de asemenea, voi interpreta Vals sentimental dintr-o suită scrisă original pentru pian de Piotr Ilici Ceaikovski, de această dată într-un aranjament pentru orchestră simfonică și vioară solo.
Cum e revenirea alături de colegii din "Dinu Lipatti"?
Ștefan Aprodu: Este interesant. Pe de-o parte, văd fețe noi, care mi se adresează cu "dumneavoastră", ceea ce pentru mine este... poate nu impresionant, dar mă timorează într-un fel, nu sunt prea învățat cu aceste "domnii". Dar, în același timp, am legat atâtea prietenii și leg în continuare prietenii, pentru că mi se pare că vârsta noastră e atât de apropiată și trăirile noastre sunt atât de similare. Pentru asta sunt foarte, foarte recunoscător și mă bucur. De fiecare dată când sunt aici, cred că aș putea să o numesc chiar casa mea.
Un colegiu național de arte cum este "Dinu Lipatti" devine, inevitabil, o a doua casă pentru fiecare dintre elevi, pentru că petrecem foarte mult timp acolo - 8 ore, 10 ore, pentru că, pe lângă cursurile obișnuite, avem și orele de muzică - de orchestră, de cor ș.a.m.d.
În acest an aniversar, doamnă Venera Babeș, ce pregătiți în afara concertului de duminică, 10 martie. Pentru că vorbim de un an aniversar.
Venera Babeș: Dacă îmi permiteți, aș mai puncta câte ceva legat de concertul nostru aniversar, pentru că în acest concert mai avem două momente deosebite. La Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti", există și secția de Arta actorului. Colegiul Național de Arte se cheamă "Dinu Lipatti"... Și-atunci, avem un moment în care elevi de la secția de Arta actorului vor interpreta niște scrisori de-ale lui Dinu Lipatti care au fost dramatizate de Monica Ciută. Este un moment deosebit pentru un concert simfonic, care îi evidențiază și pe cei de la Arta actorului.
De asemenea, vreau să mai spun că tot în acest concert va fi și un film de vreo 10-15 minute, realizat de Loredana Baltazar, un film în care absolvenți de-ai noștri, foști profesori de-ai noștri vor spune câteva cuvinte despre școala noastră, despre atmosfera de acum niște ani, când ei ai au avut activitate în această școală.
În ceea ce privește anul 2024, pe care noi am zis că-l dedicăm acestui eveniment de 75 de ani, ceea ce este deocamdată creionat mai mult decât alte evenimente care apar pe parcurs, un moment mai important îl reprezintă concertul absolvenților, din 2 iunie, care va fi tot pe scena Ateneului - absolvenți ai Promoției 2024. De asemenea, în ciclul nostru de evenimente, avem o omagiere a doamnei profesoare Elisabeta Tomescu Ciomu - profesoară de vioară care a școlit multe generații de violoniști, și am programat în toamnă, în luna octombrie, acest eveniment. Și, de asemenea, tot în toamnă și tot în luna octombrie - să nu uităm că școala începe în septembrie, că lunile iulie și august sunt de vacanță - am programat o lansare de carte. Aceasta este o altă surpriză, pentru că profesorii noștri Nicolae Racu și Andrei Racu au făcut o carte care conține imagini, frânturi de gânduri ale foștilor elevi, foștilor profesori, actuali elevi sau actuali profesori, iar această carte va apărea la Editura Grafoart. Este și aceasta un cadou pentru acest an aniversar al Colegiului Lipatti.
E un volum pe care eu unul de-abia aștept să-l răsfoiesc. Rugămintea mea este, pentru fiecare dintre dumneavoastră, să adresați o invitație publicului, celor care ne ascultă, pentru concertul de duminică seară - 10 martie, Ateneul Român, ora 19.00. Cum sună invitațiile dumneavoastră?
Venera Babeș: Vă așteptăm cu multă plăcere și vă invităm la un concert simfonic inedit!
Ștefan Aprodu: Veniți alături de noi să ne contopim în acest sentiment al muzicii clasice, în care să înțelegem și să învățăm împreună cum să facem o societate mai frumoasă, muzical cultivată.