Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Aura Twarowska: "Am considerat-o mereu pe Elena Cernei cea mai bună voce de mezzo a României"

Publicat: vineri, 1 Martie 2024 , ora 12.49


Aura Twarowska, revii la Institutul Cultural Român din Viena la numai o lună și jumătate de la precedentul tău concert, pentru un recital dedicat memoriei uneia dintre cele mai remarcabile mezzosoprane române: Elena Cernei. Gestul de a omagia personalitatea unui alt artist este foarte frumos și te felicit pentru el! Dar, am impresia că tu îl faci, totuși, pentru întâi oară. Și întreb, așadar, de ce în mod special pentru Elena Cernei?

Este adevărat, nu am făcut nici un recital dedicat unui artist liric până în prezent, dar Elena Cernei ocupă un loc special în formarea mea artistică și profesională. A fost prezentă - din păcate, doar prin înregistrările lăsate nouă moștenire - de când m-am îndrăgostit de muzica clasică și de muzica de operă. Apoi, am păstrat-o alături de mine în perioada studenției, în anii care au urmat, ba chiar și în prezent, așa cum dovedește intenția mea de a o omagia cu ocazia acestei aniversări.


Ce ai admirat întotdeauna la Elena Cernei?

Ca mezzosoprană, i-am admirat întotdeauna tehnica vocală impecabilă, ambitusul vocal extrem de mare, corectitudinea pronunției în diverse limbi străine în care a cântat și, mai ales, inteligența și sensibilitatea interpretării. Ca de la mezzosoprană la mezzosoprană, am considerat-o mereu cea mai bună voce de mezzo a României. Și, de aceea, cu bucurie, entuziasm și onoare am gândit acest recital aniversar "Elena Cernei 100".


Eram absolut sigură că în timp ce ți-ai gândit și pregătit acest recital, ai reascultat și înregistrările Elenei Cernei. În ce rol sau arie o consideri pe Cernei perfectă, inegalabilă?

Cum spuneam, o consider perfectă în absolut orice - din punctul de vedere al tehnicii vocale și al pronunției, dar, în primul rând, o apreciez pentru rolul Semiramide din opera Semiramide de Rossini. Și, în special, în aria "Ah! Quel giorno".


Cum ai alcătuit recitalul de la ICR? Regăsim ceva din aceste preferințe și în recital?

Sigur că da! Am gândit și construit recitalul de la ICR  doar pe repertoriul interpretat de dumneaei. Și anume, am ales arii din Samson și Dalila, Carmen, Adriana Lecouvreur, Trubadurul, Paris și Elena, La Gioconda și un cântec românesc; este vorba despre "Bagă, Doamne, luna-n nori" de Tiberiu Brediceanu.


Practic, ai avut grijă să reprezinți cumva, prin arii, evident, rolurile cele mai importante din cariera doamnei Cernei.

Exact. Asta era intenția mea, ca în acest recital, Elena Cernei să fie pe primul loc. Elena Cernei va fi vedeta serii! În nici un caz, Aura Twarowska sau Adriana Paler - pianista care va asigura acompaniamentul la pian. Tocmai prin acest lucru, prin faptul că am ales arii din repertoriul domniei sale, dorim să-i dăm importanța și respectul cuvenite!

Fragment dintr-un interviu difuzat integral la Seara de operă ELENA CERNEI-100 din 2 martie 

@ Lois Lammerhuber

Interviu realizat de Luminița Arvunescu