Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Sandu

Publicat: miercuri, 21 Februarie 2024 , ora 12.36

Dirijorul Cristian Sandu se va afla la conducerea Orchestrei Naționale Radio și a Corului Academic Radio vineri, 23 februarie 2024. Cu această ocazie, muzicianul ne-a vorbit despre evenimentul intitulat Gala "Puccini 100", despre program și nu numai, într-o conversație purtată cu Sarah Natsis:

 

 

Domnule Cristian Sandu, concertul pe care-l dirijați la Sala Radio marchează împlinirea a 100 de ani de la stingerea din viață a compozitorului Giacomo Puccini. Cum apreciați importanța acestui eveniment?

Este un eveniment deosebit pentru că Puccini este un compozitor care știe să adune lumea împreună, știe să cânte cele mai profunde sentimente umane, cele mai frumoase bucurii ale noastre. Și-atunci, această ocazie este realmente o sărbătoare a muzicii și a inimii.


Ce ați ales să prezentați publicului din creația acestui compozitor și care a fost motivația din spatele alegerilor făcute?

Vom prezenta un program destul de eterogen, cu piese corale... mă gândesc la Messa di Gloria (frumoasa misă pe care a compus-o la sfârșitul studiilor sale muzicale), mă gândesc la părți corale din Turandot și din Tosca, alături de nume tinere, nume frumoase, voci pline de potențial și care, cu siguranță, vor crește frumos inclusiv cu acest repertoriu.


Au început deja repetițiile pentru concert. Cum decurg acestea și care este atmosfera de lucru cu muzicienii celor două ansambluri?

Este o atmosferă foarte plăcută, mai ales că o orchestră simfonică, față de o orchestră de operă obișnuită cu acest tip de repertoriu, aduce un suflu viu, un ton nou, o culoare nouă sunetului prin factura simfonică a acestei orchestre.

Am colaborat foarte bine, ne înțelegem foarte bine. Sunt sigur că va fi un concert frumos.


Ce ne puteți spune despre soliștii care vor urca pe scenă împreună cu dumneavoastră?

M-a bucurat să văd că printre soliști sunt și voci frumoase, voci importante din colectivul Corului Academic Radio, nume pe care deja le-am mai întâlnit și cu alte ocazii. Mă bucur că există o politică ce sprijină realmente soliștii instituției Radioului și sunt foarte entuziasmat de colaborarea cu ei.


Dacă ar fi să descrieți muzica lui Giacomo Puccini în câteva cuvinte, care ar fi acestea?

Emoție, profunzime, bucurie, speranță!

Interviu realizat de Sarah Natsis