Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijoarea Simona Strungaru

Publicat: marți, 20 Februarie 2024 , ora 13.15

Stagiunea muzicală Radio continuă joi, 22 februarie, cu un concert susținut de Big Band-ul Radio, condus de Simona Strungaru. Despre acest eveniment dirijoarea ansamblului a stat de vorbă cu Ioana Țintea.

Simona Strungaru, concertul de joi, 22 februarie, propus de Big Band-ul Radio îl va aduce pe scena Sălii Radio pe saxofonistul Tony Lakatos, stabilit de mulți ani în Germania, considerat de presa de specialitate, drept unul dintre cei mai importanți saxofoniști din țara sa de adopție, dar și din întreaga lume. Vorbiți-ne vă rog despre renumitul muzician. Pentru un meloman care nu a auzit niciodată acest nume, cum l-ați prezenta?

Tony Lakatos este un muzician foarte important pentru lumea jazz-ului, așa cum ați anunțat. Este un om cu o vastă experiență, atât solistică, cât și de Big Band. A fost membru al Big Band-ului Radio Frankfurt timp de 30 de ani. Are discuri lansate împreună cu nume foarte importante ale jazz-ului, Anthony Jackson, Randy Brecker, Alex Sipiagin, Jim McNeely, iar programul pe care îl propune este variat, sunt în majoritate compozițiile sale pe care le vom interpreta în aranjamente semnate de Jim McNeely și de Manfred Honetschläger, iar el ca solist are un ton foarte cald, are o abordare foarte personală a jazz-ului și a muzicii pe care o interpretează. Este un concert care nu trebuie ratat.


Este prima colaborare cu Tony Lakatos?

Pentru Big Band-ul Radio România, da. El a mai fost în România. A foat invitat chiar la Sala Radio anul trecut, într-o formație mai mică, într-un cvartet cu Ramona Horvath pianistă, dar de data aceasta este invitatul nostru și lui i se va alătura și Sebastian Burneci, care va avea de asemenea rol solistic, la trompetă.


În concertul de la Sala Radio, publicul va putea audia piese incluse pe cel mai recent album
a lui Tony Lakatos - Blue Chili, ce cuprinde cum ați spus, compoziții proprii în aranjamente semnate de Jim McNeely, printre alții. Cum ați descrie muzica de pe acest disc?

Muzica este foarte jovială. Este plină de speranță. Este o muzică în principal compusă în perioada pandemiei, iar ce transpare din audiția acestei muzici este un sentiment de speranță și de bunăstare.


Care sunt proiectele pe care Big Band-ul le pregătește pentru perioada următoare, după concertul de joi?

Vom avea în luna martie două concerte foarte diferite și deopotrivă, foarte speciale. Pe 7 martie avem un concert cu solista Elena Gheorghe, care sărbătorește anul acesta 20 de ani de activitate muzicală și care s-a hotărât să intre în lumea jazz-ului. Este o premieră pentru ea și pentru noi această colaborare și ce va fi foarte interesant este că publicul o va putea asculta interpretând piese pe care ea nu le-a mai cântat, standarde de jazz și câteva dintre piesele ei care vor fi orchestrate în manieră jazz-istică. În luna aprilie vom avea concert cu saxofonistul Cristian Soleanu, va fi un concert de autor. A fost membru al Big Band-ului Radio pentru o lungă perioadă de timp, iar acum revine alături de foștii săi colegi în calitate de compozitor și solist. În luna aprilie vom avea de asemenea două concerte. Pe 4 aprilie va fi un regal al funk-ului, la fel cum am făcut în ianuarie, The Magic of Swing, avem pe 4 aprilie The Magic of Funk unde îi vom avea ca invitați pe Berti Barbera la voce și percuție și pe basistul Adrian Ciuplea. Aceștia doi vor fi soliștii invitați, iar programul va fi foarte special și plin de informație și de ritm și de voie bună, așa cum este funk-ul de obicei. Al doilea concert al lunii aprilie va fi cu Emiliano Sampaio, un compozitor foarte apreciat, chitarist și trombonist de origine braziliană, care locuiește la Graz. Este foarte frumos și chiar invit publicul să fie interesat de activitatea noastră, pentru că ne străduim să aducem multă calitate și multă informație pentru toți cei care ne urmăresc.


Interviu realizat de Ioana Țintea