Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Emil Pantelimon, managerul Corului „Madrigal-Marin Constantin”
Domnule Emil Pantelimon, Corul de cameră „Madrigal - Marin Constantin" este câștigătorul Trofeului Musicrit, pe anul 2023, pentru întreaga activitate. Ce semnificație are distincția primită, venită în contextul aniversării a 6 decenii de activitate?
Este un moment foarte important mai ales pentru că această distincție vine din partea Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România. Atunci când breasla te pune în centrul atenției și te și premiază este o mai mare onoare și bucurie pentru un astfel de organism. Suntem foarte mândri că, la 60 de ani, primim cel mai mare premi al criticii muzicale din România.
Pe de-o parte, ne onorează, pe de altă parte, ne responsabilizează ca această aniversare de 60 de ani să devină un moment perpetuu de activitate și de performanță pentru Corul Madrigal. Acești 60 de ani reprezintă secunda continuă, este momentul când se sfârșește și când începe fiecare minut din existența noastră și, odată trecut atât de frumos și de sensibil, nu are decât să continue în aceeași manieră și Madrigalul să aibă responsabilitatea de a fi pe piața românească și internațională în continuare o bijuterie.
În 2023, ansamblul a sărbătorit 60 de ani de la înființare, așa cum ați spus. Aș dori să facem o scurtă incursiune în timp și să ne amintim care a fost evoluția ansamblului și cum a căpătat renumele pe care îl are în prezent?
Din 1963, când ideea genialului dirijor și om de educație și filosofie Marin Constantin a reușit să strângă sub cupola acestei frumoase denumiri a Madrigalului o echipă foarte motivată de studenți - de tinere studente și de voci mature bărbătești - care au primit din știința și din puterea sa un stil, au reinventat o formă, aceasta a cântecului, a vocilor non-vibrato și a respirației continue a corului. Madrigalul lui Marin Constantin a reușit, în toată perioada sa de conducere a corului, să realizeze câteva revoluții. A fost printre ansamblurile care au promovat cu cea mai mare energie și putere compozitorii contemporani români atât la nivel național, cât și internațional. Și aici, mă bucur să-mi amintesc de celebrul disc a cărui prefață e scrisă de Papa Ioan Paul al II-lea, Missa Criolla, care, pe lângă lucrarea lui Ramirez, pe a doua față are numai muzică contemporană românească.
Reforma sau revoluția spiritualității poporului român prin colind a fost, iarăși, unul dintre elementele care au definit Madrigalul o lungă perioadă de timp, când credința în Dumnezeu, când cântatul acestui eveniment major al umanității, Nașterea Domnului, erau interzise. Totuși, Madrigalul a găsit căi să vină în casele românilor. De asemenea, Madrigalul, în toată existența sa, a cântat toate lucrările în limbile originale.
Iar astăzi, Madrigalul este revoluționarul spectacolului. Evenimentele care erau simple concerte au devenit astăzi spectacole în care corul este personajul principal, iar alături de acesta vine și arta actorului, vine și arta scenografiei, light design-ul și efectele, astfel încât fiecare eveniment - fie că este vorba despre muzică preclasică, despre madrigale, despre motete, fie că este vorba despre romantism sau vorbim despre muzică modernă sau contemporană - este punctat într-un cadru cu o poveste, cu un fir epic, cu gradația energiilor și cu construcții regizorale, astfel încât ideea de cor să se ducă într-un spectacol absolut.
Cred că, în mare, dincolo de evenimente și momente punctuale pe care Madrigalul le-a trăit și care sunt sute, chiar mii, mi-e foarte ușor să spun că sunt 440 de orașe diferite în care a concertat Madrigalul; în foarte multe dintre ele, de mai multe ori, referindu-mă doar la cele din afara țării mă refer.
Ce evenimente cuprinde agenda Corului Madrigal pentru perioada următoare?
Suntem bucuroși să pregătim turneele de Paște, care vor avea loc în a doua jumătate a lunii aprilie și pe care le vom anunța cu drag în curând. Deocamdată, pregătim un turneu foarte amplu în Peru, unde Madrigalul va continua seria programului „Muzică contemporană românească în spații antice universale" și va filma un videoclip în situl de la Machu Picchu, pe lângă alte concerte la Lima și la Cusco. Pregătim evenimentele tradiționale, cu care am obișnuit publicul, și de 1 iunie și 15 august, pentru copii, respectiv, când suntem alături de Primăria din Constanța, pe malul mării, cu un festival absolut „Ave Maria”.
Anul acesta, concertele noastre în țară se transformă toate în mici festivaluri pentru că aducem alături de noi și o carte, și o expoziție, și un concert pentru bebeluși... și ne bucurăm că, pe această cale, vă readucem la cunoștință că, de curând, am înființat departamentul de cercetare în cadrul Madrigalului pentru muzica dedicată educației culturale timpurii și muzicoterapiei pentru bebeluși și mămici gravide.