Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul David Grimal

Publicat: marți, 30 Ianuarie 2024 , ora 12.37

Violonistul și dirijorul David Grimal revine la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio într-un concert ce va avea loc mâine, 31 ianuarie 2024, la Sala Radio din București. Mai multe despre lucrul cu ansamblul, despre programul ales și nu numai, ne vorbește chiar acesta, într-un interviu acordat colegei noastre, Sarah Natsis:


Domnule David Grimal, nu este prima dată când dirijați Orchestra de Cameră Radio. Cum ați descrie reîntâlnirea cu ansamblul și cum decurg repetițiile?

Repetițiile au decurs foarte bine și suntem foarte fericiți să ne revedem. Se simte faptul că am mai lucrat împreună în trecut - muzicienii sunt foarte deschiși și se adaptează repede, iar eu pot face lucruri pe care nu le-am putut realiza la primele colaborări. Este, cu adevărat, cea mai bună versiune de până acum. Ceea ce am construit, a dat rezultate.


Programul muzical este integral Schubert. Cum ați ales lucrările și ce loc ocupă muzica acestui compozitor în preferințele dumneavoastră?

Schubert este compozitorul pe care-l îndrăgesc dintotdeauna, iar acest program este un amestec de lucrări necunoscute cu unele celebre. Astfel, arată diferite fațete ale lui Schubert - vor fi lucrări de când era foarte tânăr, dar și Neterminata, compusă în perioada târzie a vieții lui, deși a murit foarte tânăr. Este o muzică profundă, un program care arată un Schubert pe care oamenii nu-l cunosc și cred că este interesant să îl prezentăm și publicului.


Vă veți afla pe scenă în postură de solist, dar și de dirijor, conducând orchestra din scaunul de concertmaestru. Care considerați că sunt avantajele acestui sistem de coordonare?

Avantajul este că toți muzicienii sunt responsabili pentru ceea ce fac. Nu mai sunt tratați ca niște copii, nu le spunem noi ce să facă - ei știu ce au de făcut.

Trebuie, de asemenea, să se conecteze, ceea ce, în mod normal, nu fac atunci când au în față dirijorul - se conectează cu toții la acesta, dar nu și între ei. Așa că, acest context îi obligă să asculte și să se adapteze mult mai mult.

Cred că este o experiență foarte interesantă de muzică de cameră pentru ei. Trebuie să cânte împreună, pur și simplu. Nu împreună cu cineva, ci împreună în grup. Și sună total diferit.


Sunt și provocări pe care le aduce acesta, pe lângă avantaje?

Trebuie să fie mult mai atenți și să muncească mai mult, fiind răspunzători pentru rezultate.


Ce proiecte pregătiți pentru perioada următoare? Veți mai concerta în România?

Da, voi cânta din nou aici peste câteva luni - cred că în mai - și anul viitor cu Filarmonica "George Enescu". Sper să mă întorc în curând și în festival.

Credit foto: Barcan Photography

Interviu realizat de Sarah Natsis