Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu contratenorul Alexandru Costea
Ateneul Român din București găzduiește mâine, 30 ianuarie 2024, un recital vocal susținut de contratenorul Alexandru Costea și mezzosoprana Alina Dragnea, acompaniați de pianista Karina Uță. Despre recital, programul muzical și nu numai, aflăm în continuare de la contratenorul Alexandru Costea, într-un interviu realizat de Sarah Natsis:
Alexandru Costea, veți evolua în cadrul unui recital vocal care face parte din Stagiunea de marți seara de la Ateneul Român. Cum a venit această invitație?
Invitația pentru acest recital am primit-o anul trecut, pe când eram student ERASMUS la Conservatorul din Parma. Mi s-a părut o oportunitate extraordinară pentru a promova ceea ce am studiat în Parma - muzica barocă - și sunt încântat să pot evolua în cadrul Stagiunii de marți seara. Îi mulțumesc pe această cale doamnei Cristina Sârbu pentru invitație!
Ce ne puteți spune despre colaborarea cu mezzosoprana Alina Dragnea și pianista Karina Uță? Ați mai avut proiecte comune în trecut?
Sunt foarte onorat că mezzosoprana Alina Dragnea a acceptat invitația mea de a participa în cadrul acestui recital, având în vedere experiența dumneaei în ceea ce privește muzica barocă. Cu pianista Karina Uță am lucrat în cadrul masterclass-ului SoNoRo de anul trecut, în Montepulciano, și îi mulțumesc pe această cale pentru că a acceptat să facă parte din acest proiect.
Veți prezenta publicului un program exclusiv baroc. Vorbiți-ne despre alcătuirea acestuia.
Programul pe care-l vom prezenta publicului este, într-adevăr, unul exclusiv baroc. Am selectat piese reprezentative din această perioadă, care să ofer o experiență muzicală deosebită - compozitori din toate perioadele preclasicismului de la Claudio Monteverdi până la Haendel și mulți, mulți alții.
Înainte să vă dedicați studiului muzical, ați practicat timp de aproape opt ani înot de performanță, un sport care v-a adus numeroase medalii. Ce au în comun sportul și muzica în opinia dumneavoastră?
Necesită disciplină, concentrare și perseverență. Am avut privilegiul să exprim intens aceste valori atât în înotul de performanță, cât și în studiul muzical. Ambele m-au ajutat să-mi dezvolt o mentalitate puternică și să-mi depășesc limitele. Sunt convins că aceste calități se aplică în orice domeniu și că efortul susținut, pasiunea și disciplina ne pot conduce către succes.
În încheiere, ne puteți dezvălui câteva dintre proiectele muzicale pe care le pregătiți pentru viitorul apropiat?
Următorul proiect este în cadrul Filarmonicii "George Enescu", un concert ce va avea loc în data de 10 februarie, la ora 11.00, alături de Orchestra Colegiului Național de Muzică "George Enescu" dirijată de maestrul Gheorghe Iliuță. Iar seara, începând cu ora 18.00, la Opera Națională din București - spectacolul "Opera vie - Puccini Express", în cadrul Studioului Experimental "Ludovic Spiess", sub coordonarea regizorului Alexandru Nagy. Iar în data de 13 martie, la Centrul Național de Artă "Tinerimea Română", în cadrul stagiunii camerale, voi prezenta alături de pianista Karina Uță un alt recital baroc.