Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Ioan Dragoș Dimitriu, directorul artistic al Filarmonicii din Brașov

Publicat: miercuri, 24 Ianuarie 2024 , ora 12.26

Domnule Dragoș Dimitriu, în organizarea Filarmonicii din Brașov și a postului Radio România Muzical va avea loc sâmbătă, un recital special cu ocazia vizitei membrilor juriului International Classical Music Awards în România. Care credeți că este importanța acestui eveniment?

Prezența juriului ICMA și prezența acestor premii la nivel internațional este extrem de importantă pentru viața artistică și pentru progresul artiștilor. Mă bucur că la îndemnul doamnei manager Cristina Comandașu reușim să aducem pentru prima oară juriul ICMA în România și chiar la Brașov, într-un eveniment cu totul și cu totul special, pentru că se adună mai mulți dintre cei mai importanți artiști ai României la Brașov să cânte pentru acest juriu, dar și pentru publicul brașovean. Din fericire, evenimentul a avut un ecou bun, încât este deja sold-out în acest moment.


Așa cum ați spus, printre partenerii dumneavoastră de scenă se numără renumiți muzicieni precum violonistul Alexandru Tomescu, violistul Răzvan Popovici sau pianistul Eduard Kunz, iar titlul recitalului este Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai. Cum veți ilustra muzical acest titlu?

După cum spuneam, ne-am gândit alături de Răzvan Popovici, Alexandru Tomescu și de doamna manager Cristina Comandașu, ce-am putea oferi din punct de vedere muzical juriului ICMA când vine în România și ne-am gândit că acest program dedicat culturii românești ne pune cel mai bine ca țară în context internațional. De aceea în program sunt cuprinse Konzertstück de George Enescu și Arioso și Allegro de Concert pentru violă și pian din creația lui Stan Golestan. Mai avem alături de noi doi muzicieni Iuliana Münch și André Parfenov. Programul se va încheia cu Sonata a III-a pentru vioară și pian de George Enescu, interpretată de Alexandru Tomescu și Eduard Kunz.

Din punctul nostru de vedere, un program foarte frumos, care într-adevăr reflectă ceea ce înseamnă cultura muzicală românească și acoperă o arie foarte largă de compozitori foarte buni pe care România i-a dat lumii. Mă bucur foarte mult de această relație pe care o avem cu Radio România si Radio România Muzical în mod special de ani de zile, care acum ia formă fizică printr-un eveniment pe care îl dedicăm acestei vizite oficiale ICMA. Mulțumim tare mult pentru  această susținere de promovare a evenimentelor Filarmonici Brașov, chiar săptămânală din partea Radio România Muzical. Mulțumim pe această cale și doamnei manager Cristina Comandașu pentru toată susținerea pe care ne-o oferă!


Interviu realizat de Ana Sireteanu