Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Iuliana Münch

Publicat: miercuri, 24 Ianuarie 2024 , ora 10.31

Cu ocazia vizitei membrilor juriului International Classical Music Awards în România, la Filarmonica din Brașov se desfășoară sâmbătă, 27 ianuarie 2024, Concertul de Gală intitulat "Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai", organizat în parteneriat cu postul Radio România Muzical. Vor evolua în postură solistică violonista Iuliana Münch, violonistul Alexandru Tomescu și pianistul Eduard Kunz, printre altii. Aflăm, în continuare, mai multe informații despre acest eveniment, într-un interviu oferit de violonista Iuliana Münch colegei noastre, Sarah Natsis:

Doamnă Iuliana Münch, participați în cadrul unui concert de gală dedicat vizitei în România a juriului ICMA, din care face parte și colega noastră Cristina Comandașu - manager Radio România Muzical. Cum apreciați importanța acestui eveniment?

Vizita juriului ICMA în România este, într-adevăr, de o mare importanță pentru toți muzicienii din România și pentru Radio România Muzical. Mă bucur, în special, că România face parte din acest juriu internațional european și pentru această vizită, pentru prima oară în București, care este o ocazie deosebită pentru imaginea României în cadrul culturii europene. Acest juriu ICMA ne este nouă cunoscut aici, în Germania, în toate țările europene, de foarte mulți ani și faptul că România acum are ocazia să participe la aceste evenimente ale juriului ICMA, la concertele de gală, la toate evenimentele care sunt de mare importanță în cadrul culturii europene, pe mine mă bucură foarte mult.


În cadrul evenimentului veți interpreta împreună cu pianistul și compozitorul André Parfenov, partenerul dumneavoastră de duo, două lucrări semnate chiar de acesta. Cum le-ați putea descrie?

Noi cântăm de obicei sub acest motto - "compozitorul pe scenă", ceea ce vom face și în cazul acestui concert de gală, la Brașov. Sunt piese scrise de André Parfenov, cu o tematică diferită, deci nu au legătură între ele, sunt întotdeauna piese pe care André Parfenov le-a scris pentru noi, pentru diferite festivaluri sau sunt compoziții scrise pentru diferite evenimente culturale. Una dintre piese este Pensée á Ravel, o piesă pentru mâna stângă, pentru pianiști - de o mare importanță, o piesă deosebită scrisă pentru un festival dedicat pieselor pentru mâna stângă, pe care André Parfenov a scris-o cu mulți ani în urmă pentru Tonhalle Düsseldorf. Iar ultima piesă pe care o cântăm, Mephisto Walzer nr.1 este pentru pianiști o piesă de mare virtuozitate, pe care o cunoaște toată lumea - Franz Liszt, dar de data asta o să fie în varianta de vioară-pian, ceea ce este absolut deosebit (numai Parfenov Duo are asta în program), în care, așa cum spunea André Parfenov, îmi voi arăta eficiența de a cânta la pian, pe vioară.


Revenind la evenimentul de sâmbătă, la Filarmonica din Brașov vor evolua, de asemenea, violonistul Alexandru Tomescu, violistul Răzvan Popovici, pianistul Ioan Dragoș Dimitriu și pianistul Eduard Kunz. Ați mai urcat pe aceeași scenă în trecut?

Mă bucur foarte mult că sunt împreună cu muzicienii și prietenii mei pe care îi cunosc de-o viață. Sunt din aceeași generație cu Alexandru Tomescu cu care am fost colegă de bancă din clasa a IV-a, cred. Sunt prietenii mei de-o viață și muzicieni deosebiți. Am marea onoare să fim împreună pe scenă în această gală. Pe scena Brașovului am mai cântat în cadrul stagiunii Filarmonicii Brașov, dar nu în Sala Patria, iar André Parfenov a cântat de mai multe ori chiar cu Filarmonica Brașov ca și solist în concerte de Ceaikovski, Rahmaninov, cu dirijorul Cristian Oroșanu și cu dirijorul Radu Popa. Deci, nu este chiar necunoscut publicului brașovean.

Ne bucurăm foarte mult să revenim în Brașov. Mulțumim foarte mult, Radio România Muzical și doamnei Cristina Comandașu pentru această invitație și sper să reprezentăm România și muzicienii din Europa cu demnitate și cu mare bucurie. Să putem fi în această gală este o onoare, dar și o datorie a noastră față de România să o reprezentăm în acest concert.

Interviu realizat de Sarah Natsis