Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu

Publicat: vineri, 19 Ianuarie 2024 , ora 9.30

Sâmbătă, 27 ianuarie, violonistul Alexandru Tomescu, recent întors de pe tărâm american, va evolua într-o gală intitulată "Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai" găzduită de Filarmonica din Brașov. Mai multe detalii aflăm de la artist într-un interviu acordat Ioanei Țintea.

Alexandru Tomescu, pentru început aș dori să vorbiți despre cele două recitaluri pe care le-ați susținut recent în America împreună cu pianista Sînziana Mircea. Cele două evenimente au fost prezentate sub titlul "Remember Enescu - Bijuterii muzicale". Cum a relaționat publicul de peste ocean cu muzica lui Enescu și a celorlalți compozitori?

Într-adevăr, tocmai am revenit din Statele Unite ale Americii. M-am bucurat foarte mult să pot prezenta publicului un program muzical centrat nu doar pe muzica lui George Enescu, ci și pe personalitatea acestuia. Am cântat trei lucrări semnate de George Enescu plus numeroase alte lucrări ale unor compozitori români sau ale unor compozitori care erau prieteni sau ale căror lucrări erau printre cele preferate de George Enescu.

Nu este întotdeauna foarte ușor să pui împreună un program de miniaturi muzicale pentru că, practic, fiecare dintre lucrări este o lume în sine care trebuie conturată și pusă în mișcare în doar câteva minute. Dar e un program pe care l-am cântat deja în numeroase alte centre culturale europene - și în Asia, la Beijing, am fost cu programul acesta - și mă bucur foarte mult să văd succesul de care se poate bucura muzica românească în lume.

Cele două concerte au fost organizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la New York și doresc să felicit și pe această cale echipa extraordinară pe care o avem acolo. Se simte într-adevăr zicala aceea "Omul sfințește locul!".


În continuare, v-aș ruga să ne îndreptăm atenția către recitalul pe care-l veți susține sâmbătă, 27 ianuarie, pe scena Filarmonicii din Brașov. Este vorba despre un eveniment dedicat vizitei în România a juriului International Clasical Music Awards, unul dintre cele mai prestigioase la nivel european în domeniul producției discografice, din care face parte și colega noastră Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical. Cum ați descrie importanța acestui eveniment în spațiu cultural românesc?

Cred că e foarte semnificativ și foarte frumos că acest juriu vine să viziteze România, ca să vadă exact la fața locului cum stau lucrurile pe aici. Mă bucur foarte mult de această invitație cu atât mai mult cu cât ea va însemna și reîntâlnirea cu un artist, un bun prieten alături de care am făcut nu mai puțin de două turnee Stradivarius - pianistul Eduard Kunz, laureat și el al Concursului "George Enescu". Vom prezenta o lucrare emblematică a acestuia și anume Sonata a III-a "În caracter popular românesc" - lucrare care va fi disponibilă în curând și pe compact-disc.


De ce ați ales tocmai această lucrare?

În primul rând, este reprezentativă pentru George Enescu, este o lucrare de maturitate a sa și una dintre cele mai dense, mai consistente și mai de succes ale sale. E o piesă pe care o iubesc, o cânt de când eram student, deci o cunosc foarte bine. Și, cred că ne reprezintă pe noi ca români, ca spiritualitate, ca emoție, ca energie... nu e ușor să fie reunite toate într-o singură lucrare muzicală. Și cred că Sonata a III-a de George Enescu conturează o imagine foarte credibilă a României.

Interviu realizat de Ioana Țintea