Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Mihaela Alexa și Sorin Zlat

Publicat: miercuri, 10 Ianuarie 2024 , ora 14.35

Big Band-ul Radio susține un concert-tribut Natalie Cole, joi, 11 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Radio. Este primul concert din acest an al orchestrei conduse de Simona Strungaru. Invitați speciali sunt cântăreața Mihaela Alexa și pianistul Sorin Zlat. De la ei aflăm mai multe despre evenimentul de joi seara, în interviul acordat lui Viorel Grecu. 

Cum s-a născut ideea acestui tribut Natalie Cole la început de an?

Mihaela Alexa: Noi ne gândim de foarte mult timp la acest tribut și ne-am întâlnit acum câteva luni cu Sebastian (Burneci n.n.) și am zis: hai să facem totuși acest concert. I-am propus și a fost foarte încântat de idee și practic a venit cu propunerea să îl facem acum la început de an, pentru că, după cum știți, Natalie Cole a murit totuși la sfârșit de an, pe 31, chiar în ultima zi din an și am spus că ar fi o idee bună să facem acest tribut cumva aproape de acest eveniment și să începem și anul cu un concert în forță.

Despre repertoriu, Natalie Cole n-a avut o carieră unidimensională. Ce veți cânta de fapt din repertoriul ei? Va fi mai mult o seară de standarde?

Sorin Zlat: Da. Va fi o seară de standarde cu piese celebre, The Great American Songbook, pe care ea le-a cântat de-a lungul anilor și se regăsesc pe cele mai cunoscute albume, cum ar fi Unforgettable, piese ca Paper Moon, This Can't Be Love, Orange Colored Sky, I'm Beginning to See the Light și multe alte surprize.

Mihaela Alexa: Va fi și o piesă cu care ea a fost recunoscută și a rămas în mintea și în inimile oamenilor This Will Be (An Everlasting Love). Este o melodie pop cu care ea a câștigat foarte multe premii, dar iată că a fost cumva aranjată și orchestrată și pentru Big Band.

Aranjamentele, ce proveniență au?

Sorin Zlat: Sunt aranjamente originale, chiar aranjamentele pe care ea le cânta și norocul meu a fost că am cântat foarte mult prin America, am foarte mulți prieteni pe acolo și m-au ajutat, mi-au trimis aranjamentele originale. Se găsesc foarte greu, dar am reușit să le obțin și le-am adus aici în România, București, Sala Radio.

Va fi o amprentă foarte puternică, Natalie Cole și ca orchestrație și ca interpretare vocală.

Mihaela Alexa: Da. Va fi într-adevăr o amprentă puternică a minunatei Natalie Cole, dar în același timp o să încerc, pe cât posibil să-mi aduc și aportul de interpretare, chiar dacă Natalie Cole este una dintre preferatele mele. Călătoria mea în jazz a început datorită unui album pe care l-am ascultat acum mulți, mulți ani, pe care mi l-a pus Sorin acasă, în Bacău, locul de unde suntem. Avea o casetă atunci cu Natalie Cole și îmi zice: uite, hai să-ți pun să auzi ceva. Eu pe atunci cântam doar muzică clasică, iar în momentul în care mi-a pus această casetă am fost efectiv fascinată și m-am îndrăgostit pe loc de Natalie Cole și de acest gen minunat pe care ea îl cântă, de standard jazz, pe care îl vom și prezenta. Pentru mine, Natalie Cole are importanță foarte mare în ceea ce eu am devenit ca muzician și o să încerc să păstrez pe cât posibil interpretarea pe care ea le-a dat-o acestor melodii și stilul, dar o să încerc să aduc și aportul meu personal în aceste piese.


Interviu realizat de Viorel Grecu