Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Nicolae Gheorghiță, prorector al UNMB și vicepreședinte UCMR

Publicat: luni, 11 Decembrie 2023 , ora 9.04

Opera Națională din București găzduiește marți, 12 decembrie 2023, concertul-spectacol intitulat "Muzici ale filmului istoric românesc". Nicolae Gheorghiță, prorector al Universității Naționale de Muzică din București și vicepreședinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, ne-a oferit mai multe informații despre acest eveniment, într-o discuție purtată cu Sarah Natsis:

Domnule Nicolae Gheorghiță, pe scena Operei bucureștene se va desfășura un spectacol de muzică de film în cadrul căruia evoluează Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, condusă de colonelul Aurel Gheorghiță și căpitanul Daniel Metea. Vorbiți-ne despre programul pregătit pentru această ocazie.

Mulțumesc foarte mult pentru invitația de a prezenta acest minunat proiect pe care Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu universități de muzică și de arte din țară, dar și cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și ANF, îl derulează anul acesta. Este pentru prima dată când am avut șansa să identificăm în arhivele muzicilor de film muzici compuse înainte de 1990. Cu această ocazie, am reușit să organizăm, nu numai un simpozion internațional la care au participat personalități importante din zona cercetărilor muzicilor de film europene și din Statele Unite ale Americii, dar, în egală măsură, să organizăm și acest eveniment cu totul special legat de muzicile de film românesc.

Evenimentul va avea loc în data de 12 decembrie, la Opera Națională din București și, așa cum bine ați menționat, va fi invitată Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale - este orchestra de primă mână a armatei noastre. Iar muzicile pe care această orchestră le va prezenta sunt coloane sonore din șase filme istorice românești - Pe aici nu se trece, Noi, cei din linia întâi, Ștefan cel Mare - Vaslui 1475, binecunoscutul Mihai Viteazul, Osânda și Pistruiatul. Vorbim, practic, despre șase coloane sonore care aparțin unor importanți muzicieni precum Tiberiu Olah, Adrian Enescu, Theodor Grigoriu sau Horia Moculescu.

Aș mai adăuga un lucru foarte important - aceste coloane sonore se vor bucura de proiecții din filmele menționate și, pe scena Operei Naționale vor evolua, în afară de muzicienii noștri invitați de la orchestra armatei, muzicologi și actori. Aș vrea să-i enumăr pentru că oamenii aceștia vor face posibil ca evenimentul să fie cu totul special în peisajul activităților culturale și artistice ale capitalei. Mă refer la doamna Ioana Pavelescu, maestrul Vlad Rădescu, Cristian Șofron, Ștefan Velniciuc și la compozitorii și muzicologii Valentina Sandu-Dediu, Olguța Lupu, Horia Moculescu, George Natsis și eu.


Cum se va realiza accesul publicului la acest concert-spectacol?

Accesul publicului la acest concert se va face în baza invitațiilor. Și cum întregul eveniment este unul didactic, care va sluji activităților universităților în zona cercetării, aceste bilete nu se vor comercializa. Deci, în baza invitațiilor.


În încheiere, aș vrea să vă întreb de ce credeți că este importantă reintroducerea muzicilor de film românesc compuse înainte de 1990 în circuitul concertistic?

În primul și-n primul rând, consider că este un pas important în recuperarea unui tezaur care a fost, mai bine de câteva decenii, ignorat. Și, în al doilea rând, pentru faptul că reușim cu această ocazie să ne reintegrăm cercetărilor internaționale din arealul muzicologic, pentru a prezenta lucruri cu totul remarcabile pe care muzicienii noștri și membri ai Uniunii Compozitorilor din România le-au produs înainte de 1990. Este un teren fertil și cred că în acest sens atât concertul, cât și cercetările care s-au derulat în acest an, vor face ca muzica românească, în general, să fie mult mai bine cunoscută, nu numai în țară, dar și în afara țării noastre.

Interviu realizat de Sarah Natsis