Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Mihai Cosma, despre Gala Callas 100

Publicat: joi, 7 Decembrie 2023 , ora 17.35

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea legendarei artiste lirice Maria Callas, vineri, 8 decembrie 2023, Orchestra Națională Radio prezintă gala intitulată "Callas 100". În program: pagini din opere celebre precum "Bărbierul din Sevilla" de Gioachino Rossini, "La traviata" de Giuseppe Verdi sau "Carmen" de Georges Bizet, între altele. Soliști: sopranele Aida Pascu, Daria Lupu, mezzosoprana Camelia Cuzub, tenorii Andrei Petre, Mihai Urzicana, baritonul Alin Munteanu, basul Alexandru Matei. Participă Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu, iar evenimentul se derulează sub bagheta dirijorului Ciprian Teodorașcu. Despre această gală, muzicolog Mihai Cosma a declarat:

Ideea pornește de la personalitatea Mariei Callas celebrată în aceste zile pe întreg mapamondul. Nu este nici un fel de exagerare. Îmi place să răsfoiesc presa internațională și pe toate posturile de televiziune, marile reviste, nu mai spun de teatrele de operă, instituțiile de concerte, care toate omagiază împlinirea centenarului Mariei Callas, deci 100 de ani de la nașterea acestei soprane despre care s-a spus încă din timpul vieții că a revoluționat opera.

O personalitate covârșitoare. Au mai fost mari nume în operă, putem să ne gândim la Caruso și alte nume care au strălucit pe firmamentul interpretării muzicale, dar dacă stau să mă gândesc, parcă un nume care să aibă impactul pe care l-a avut Maria Callas asupra întregii industrii a spectacolului muzical ar fi greu să găsim un echivalent.

Ea este unică și din acest punct de vedere. De ce o celebrează mapamondul? În primul rând pentru această personalitate fantastică, pentru faptul că a fost și o interpretă excepțională, așa cum spuneam, dar a fost o figură publică. A fost poate printre puținii cântăreți care era o vedetă pe care lumea o recunoștea pe stradă, în care era prezentă la recepții la Casa Albă să spunem sau la inaugurări sau la momente mondene.

Era întotdeauna înconjurată de jurnaliști copleșită de paparazzi, de interviuri, de fotografii, un fel de vedetă de la Hollywood care însă nu presta pe marile ecrane, ci apărea pe scena de operă. Asta a făcut ca lumea să fie avidă de informații, de fotografii, de povești, ce a mai făcut Callas, un lucru care până la urmă, așa cum se întâmplă și în ziua de astăzi cu marile figuri publice ajunge să fie perceput de către persoana în cauză ca o presiune, ca un fel de imixtiune prea agresivă în orice clipă a vieții, că este o ipostază publică sau nu, jurnaliștii nu te iartă.

Callas a fost vânată de jurnaliști și lucrul acesta a contribuit sigur la celebritatea ei, deci nu putem să spunem că nu i-a ajutat în carieră această prezență permanentă în centrul atenției, dar a și reprezentat cum spuneam, presiune. Ea a cântat în foarte multe locuri.

Și-a început cariera practic în Italia, deși a cântat și în Statele Unite unde s-a născut, dar cariera ei a început totuși în Italia. A început în locuri importante. A debutat foarte tânără, la Arena di Verona, apoi în teatre semnificative, la Teatro alla Scala, la Napoli, la Roma, deci în toate teatrele mari, cu tradiție, cu renume, cu ecou în viața muzicală.

A cântat roluri multe, neobișnuit de multe, mai ales dacă ne gândim că a avut o existență pământeană scurtă. Ea a încetat din viață la doar 53 de ani. O carieră bogată, o carieră extinsă. De ce o plăcea lumea pe Callas pe scenă, ne-am putea pune întrebarea.

Vocea ei este imediat recognoscibilă. Are un timbru unic. Este suficient să asculți câteva măsuri. Asta este Callas. N-aș putea spune însă că este cea mai frumoasă voce. Nu știu, poate dacă am compara-o cu timbrul lui Pavarotti, să spunem. Timbrul lui Pavarotti este frumos. Este o voce frumoasă dincolo de orice discuție. Timbrul lui Callas îți place sau nu îți place. Nu prin timbru, să zicem că ea prin forma vocii ei s-a impus, ci prin adevărul și intensitatea trăirii. În momentul în care ea apărea pe scenă, ea nu mai era Callas, ea era acel personaj care trăia acel context, care trăia acele sentimente, care dădea totul și ardea pe scenă cu o flacără atât de vie și atât de adevărată și de emoționantă, încât lumea a îndrăgit-o. Nici nu mai stăteau să zică dacă e cea mai frumoasă voce sau nu. Este cea mai fumoasă interpretare, clar, da. Raspunsul era da.


Ajungem la ce se va întâmpla vineri, 8 decembrie 2023, pe scena Sălii Radio. Orchestra Națională Radio, dirijorul Ciprian Teodorașcu a fost un nume pe care îl cunoaștem, soliști vor fi însă tineri interpreți români. De ce au fost aleși ei pentru un astfel de moment?

Așa cum spuneam la început, întreaga lume muzicală o sărbătorește pe Maria Callas. Ar fi fost nefiresc ca în România să nu se întâmple un asemenea lucru. Sigur, noi n-am avut șansa să o vedem aici. Au fost atâția și atâția mari artiști care totuși au ajuns în România, Callas nu. Asta nu înseamnă că nu au ajuns discurile ei, că Radioul nu transmite adesea interpretări. Iată că au rămas valoroase la aproape 50 de ani de la moartea artistei.

Callas este cunoscută în România. Ea va fi sărbătorită și în România. Corurile și Orchestrele Radio au dedicat un concert special, un concert eveniment și atunci ideea a fost, hai să ne uităm undeva în viitor, să vedem, dacă există niște tineri care au visele pe care le-a avut Maria Callas în tinerețe, care și-ar dori să ajungă undeva cât mai departe, care și-ar dori să cânte cât mai frumos, care și-ar dori să aibă această interpretare, această trăire, acest adevăr dramatic.

Și atunci ne-am orientat spre generația cea mai proaspătă de cântăreți, atât de tineri, încât unii mai sunt pe băncile școlii. Unii dintre ei mai sunt încă la Conservator, la master sau la doctorat, alții au absolvit de curând. Ei sunt entuziaști, ei sunt doritori să facă artă, să o omagieze pe Maria Callas, să se prezinte și ei în fața publicului cu această ocazie.

Am ales acum un repertoriu în funcție, bineînțeles de ceea ce cânta Maria Callas. Este un concert dedicat ei. O să ascultăm acele semnături sonore care sunt aria Casta Diva, poate cea mai pregnantă imagine sonoră.

Când spunem Maria Callas ne gândim la Norma. O altă imagine foarte pregnantă în memoria celor care iubesc muzica de operă este aria din Tosca - Vissi d'arte, celebră înregistrare pe care a făcut-o după spectacolele de la Covent Garden în 1964. Și am continuat în felul acesta, arii, duete și scene din opere, cântate la vremea respectivă de Maria Callas sau înregistrate, pentru că ea a făcut foarte multe înregistrări și de arii și de opere complete. Un repertoriu Callas cântat de niște tineri care își dedică viața unei cariere care poate se va ridica cândva la o anumită înălțime.

Programul este foarte variat. Avem și voci de soprană, pentru că este dedicat unei soprane, Aida Pascu și Daria Lupu, sopranele pe care le veți putea pe scena Radio. Camelia Cuzub, mezzosoprană care provine din Corul Radio. Este membră a Corului Academic Radio, tenorii Andrei Petre și Mihai Urzicana, baritonul Alin Munteanu, basul Alexandru Matei. Aceasta este echipa care va asigura și un repertoriu foarte divers. Ați văzut că vocile sunt variate, tocmai pe ca publicul să perceapă seara aceasta ca fiind o ofertă colorată și diversă și cu o adresabilitate timbrală, diferită. Sperăm să fie ceva deosebit și să-și aducă aminte lumea de Callas, dar și de ceea ce am imaginat noi în cinstea centenarului.