Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Gabriel Croitoru

Publicat: miercuri, 29 Noiembrie 2023 , ora 11.29

În perioada 2-6 decembrie 2023 se derulează ediția a XI-a a Turneului Național "Duelul Viorilor", susținut de violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, împreună cu pianistul Horia Mihail. Mai multe informații despre noua ediție, dar și despre avanpremiera care a avut loc în Olanda, ne-a oferit violonistul Gabriel Croitoru, într-o discuție purtată cu Sarah Natsis:


Domnule Gabriel Croitoru, în data de 27 noiembrie a avut loc avanpremiera ediției cu numărul XI a Turneului "Duelul viorilor", la Haga. Pentru început, aș dori să ne vorbiți despre acest concert organizat cu ocazia Zilei Naționale a României. Cum s-a desfășurat?

S-a desfășurat într-o atmosferă foarte plăcută. Domnul ambasador a avut o alocuțiune la începutul concertului - a prezentat puțin viorile - și toată lumea, după concert, a fost extraordinar de încântată de evenimentul pe care România l-a propus cu ocazia Zilei Naționale. Au zis că s-au ridicat standardele prea sus și nu se știe cine o să mai poată să facă lucrul acesta.


Violonistul Liviu Prunaru va cânta pe vioara Stradivarius "Pachoud", care datează din anul 1694, iar dumneavoastră, pe vioara
Guarneri del Gesù - "Catedrala", din 1731. Cum ați caracteriza sunetul acestor două instrumente? Prin ce se deosebesc ele?

Ele, ca orice instrumente, nu pot fi identice. Din start, viorile Stradivari sunt, se pare, mai strălucitoare. În schimb, viorile Guarneri sunt mult mai îmbrăcate, mai rotunde ca sunet și conferă o amplitudine mai mare sunetelor pe care le emit. De aceea, eu rămân în continuare adeptul viorilor Guarneri. Am avut ocazia de-a lungul vieții să cânt și pe Guarneri și pe Stradivari de mai multe ori, pe diferite instrumente și dintr-o parte și din cealaltă, și, de fiecare dată, cele construite de Guarneri mi s-au părut mai bune.


Colaborați cu violonistul Liviu Prunaru încă din anul 2011. Cum l-ați descrie pe acesta ca artist și cum a evoluat relația dumneavoastră profesională în toți acești ani?

Noi ne știm de când eram în liceu, apoi, pe băncile facultății, chiar dacă el e un pic mai mic decât mine, însă colaborarea într-adevăr s-a înfiripat în urmă cu mai mult de 10 ani, cu ocazia acestui turneu - "Duelul viorilor" și a crescut de la un an la altul atât pe scenă, cât și din punct de vedere uman.


Ce noutăți pregătiți publicului din punct de vedere repertorial?

Aș spune că sunt mai multe. Din punct de vedere repertorial, de fiecare dată am făcut alt program. Nu am cântat niciodată aceleași lucruri. Iată că anul acesta propunem pentru partea a doua a recitalului Concertul pentru două viori de Bach și, în prima parte a programului, eu voi cânta câteva piese de Kreisler, dintre care două sunt aranjamente și două sunt compuse chiar de el, iar Liviu are o piesă de Enescu, respectiv Lăutarul, Regretele de Vieuxtemps și Calabrese de Bazzini. Drept pentru care, pot spune că unele dintre ele sunt lucrările cele mai apreciate de public pe parcursul acestor dueluri, iar unele sunt noutăți.


Care este itinerarul turneului pentru perioada următoare?

În data de 2 decembrie, avem la Ateneul Român. În 3 decembrie la Brașov, la Sala Patria. În 4 decembrie, la Ploiești, la filarmonică. În 5 decembrie, la Timișoara, de asemenea la filarmonică, și în 6 decembrie, ultimul concert, la Filarmonica din Craiova.

Interviu realizat de Sarah Natsis