Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Andrei Ioniță

Publicat: marți, 28 Noiembrie 2023 , ora 16.05

Luni, 27 noiembrie 2023, a început seria de concerte organizată de Filarmonica "George Enescu" pentru a sărbători Ziua Națională a României, dar și 155 de ani de la fondarea instituției. În postură solistică evoluează violoncelistul Andrei Ioniță, artist în rezidență al Filarmonicii "George Enescu" în stagiunea 2023 - 2024. Acesta ne oferă mai multe informații despre evenimente și nu numai, într-un interviu realizat de Sarah Natsis:

Domnule Andrei Ioniță, susțineți împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu" trei concerte cu ocazia Zilei Naționale a României. Primul s-a desfășurat ieri la Sala "Sinopoli" a Auditoriumului "Parco della Musica" din Roma. Ne puteți oferi câteva impresii? Care a fost atmosfera care s-a creat în cadrul concertului?

M-am bucurat să revin la Roma, mai ales alături de orchestra venită de acasă, alături de Filarmonica "George Enescu". A fost un moment de sărbătoare. A fost o ocazie deosebită de a cânta pe una dintre scenele complexului "Santa Cecilia" de aici, din Roma și ne-am bucurat, de asemenea, să fim ambasadorii culturali ai României peste granițe.


Cum ați descrie această sală de concerte?

Este o sală cu peste 1000 de locuri, o sală cu o acustică foarte bună, o sală cu atmosferă plăcută. Ne-am bucurat să cântăm în sala "Sinopoli", cu toate că, trebuie să recunosc, de-abia așteptăm să venim și pe scena Ateneului și să prezentăm publicului de acasă acest program minunat.


După cum ați spus, același concert va fi reluat miercuri și joi la Ateneul Român din București. Ați dori să lansați o invitație celor care ne ascultă?

Sigur! Pentru persoanele care încă nu au plecat din București în mini-concediu, le lansez invitația de a veni mâine și poimâine, pe 29 și 30 noiembrie, la Ateneul Român, pentru un concert extraordinar în compania Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" și a dirijorului Leo Hussain - concerte dedicate Zilei Naționale a României. În program, Concertul pentru violoncel și orchestră în Do major de Joseph Haydn, precum și alte lucrări românești sau de inspirație folclorică românească. Vă așteptăm cu drag!


Anul acesta se împlinesc 155 de ani de la primul concert al Filarmonicii "George Enescu" și 135 de ani de la inaugurarea Ateneului Român. Cum ați descrie relația pe care o aveți cu instituția bucureșteană?

Debutul meu a avut loc în anul 2016 (cred) alături de orchestra filarmonicii. De atunci, am colaborat deja de multe ori. Este o relație organică, ce s-a idealizat în decursul stagiunilor. Și, de exemplu, aseară m-am simțit extrem de confortabil în compania orchestrei, m-am simțit liber. De asemenea, este o bucurie să revin pe scena Ateneului Român și în calitate de artist în rezidență al stagiunii 2023-2024, la Filarmonica din București.


În încheiere, aș dori să ne spuneți ce semnificație are pentru dumneavoastră Ziua Națională a României.

Ziua Națională este în primul rând ziua dedicată tuturor românilor care se află atât în interiorul granițelor României, cât și în afara lor. Cred că tocmai de aceea ocazia concertului de la Roma a fost o decizie și o inițiativă inspirată, de a aduce muzica din România, cu ocazia Zilei Naționale și pe scenele internaționale.

Interviu realizat de Sarah Natsis