Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Marin Cazacu

Publicat: luni, 27 Noiembrie 2023 , ora 9.40

Ansamblul "Violoncelissimo" sărbătorește Ziua Națională a României prin două concerte ce vor avea loc săptămâna aceasta - primul la Madrid și cel de-al doilea la Barcelona. Detalii despre evenimente aflăm de la violoncelistul Marin Cazacu, fondatorul formației, într-un interviu acordat colegei noastre, Sarah Natsis:


Domnule Marin Cazacu, în zilele de 28 și 29 noiembrie, Ansamblul Violoncellissimo va susține două concerte în Spania, cu ocazia Zilei Naționale a României. Cum ați ales orașele care vor găzdui evenimentele de anul acesta?

Trebuie să mărturisesc că Ansamblul Violoncellissimo, care a cântat în aproape toate țările europene, nu a cântat niciodată în Spania. Iată că acest vis al nostru se împlinește de data aceasta. Vom cânta la Madrid și la Barcelona - două orașe muzicale, cu tradiție culturală și cu o prezență românească importantă (pentru că aici este o comunitate românească poate printre cele mai mari care există în Europa). Iar datorită faptului că mergem la Madrid și la Barcelona, am adaptat repertoriul în așa fel încât să cuprindă și o lucrare a celui mai mare violoncelist al secolului XIX, Pablo Casals, care a dedicat ansamblului de violoncele una dintre lucrările sale. Și, bineînțeles, și muzica românească va fi prezentă la Madrid și la Barcelona, alături de alte lucrări din repertoriul universal, trecând - așa cum o facem noi - prin toate genurile muzicale. De la muzica clasică, mergem încet, încet, către muzica modernă și chiar cea care inspiră tinerii în mod special, pentru că este muzica generației lor - muzica de jazz și de rock.


Descriați ansamblul pe care îl conduceți drept "un autentic ambasador cultural al țării". Este aceasta o misiune pentru Ansamblul "Violoncellissimo"? Cum descrieți România, prin muzică, publicului din străinătate?

Să știți că la toate concertele, inclusiv în Spania, noi vom prezenta lucrările în așa fel încât să ne apropiem și mai tare de înțelesul și de sentimentul pe care poate să-l aibă un ascultător când ascultă o lucrare. Deci, va fi cu prezentare în limba spaniolă, pe care o voi face chiar eu, așa cum o facem, de altfel, în fiecare țară pe unde mergem (mă refer doar la limbile pe care le putem stăpâni foarte bine - italiană, franceză, engleză, germană). În celelalte țări, sigur, avem nevoie de ajutorul altor persoane.

Așadar, va fi o comunicare directă între ansamblu și public. Va fi, în același timp, energia pe care noi o transmitem prin muzica pe care o interpretăm și, mai ales, emoția... pentru că despre asta e vorba în muzică, emoție și energie. Ele vor crea acea punte de legătură pe care orice public o așteaptă din partea interpreților și pe care noi o așteptăm, la fel, din partea publicului.

Interviu realizat de Sarah Natsis