Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal, despre turneul susținut de ansamblu în Statele Unite ale Americii

Publicat: joi, 23 Noiembrie 2023 , ora 11.37

La 60 de ani de existență, Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", dirijat de Anna Ungureanu, se va afla în America, la invitația Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, în cadrul unui turneu aniversar, în perioada 24 noiembrie - 4 decembrie 2023. Este o serie de evenimente despre care Emil Pantelimon, managerul ansamblului, a vorbit în ediția din 22 noiembrie Perpetuum mobile.

Emil Pantelimon, managerul Corului "Madrigal - Marin Constantin", în direct prin telefon la Perpetuum mobile. Bună seara!

Bună seara! Mă bucur să ne reauzim.


Proiectul "Madrigal 60" continuă cu un turneu aniversar în perioada 24 noiembrie - 4 decembrie, în Statele Unite ale Americii. Ansamblul dirijat de Anna Ungureanu va reveni după 35 de ani pe continentul american, așadar. Care este programul și unde vor avea loc concertele?

Așa este. După 35 de ani de la ultima vizită în America, dar, mai ales, pentru prima dată de când în România a fost instaurată democrația. Madrigalul concertează pe scenele de la New York, Washington, Chicago și Seattle. Sunt 7 evenimente la care participăm în cele 10 zile cât ne aflăm pe teritoriul american, unde cu foarte multă mândrie vom reprezenta România pentru că vom serba, pe de-o parte, relațiile bilaterale, iar pe de altă parte, Ziua Națională a României și pregătirea Crăciunului. Sunt trei elemente cu care Madrigalul este familiar în procesul lui de diplomație culturală și cu care ne bucurăm să revenim pe continentul american.


Inedit este că vorbim, chiar foarte aproape de la anunțul turneului, despre 6 concerte sold out. V-a surprins această mobilizare a melomanilor americani și a comunitățior de români din Statele Unite?

Ne-a surprins foarte tare, vă spun cu sinceritate, pentru că din prima zi de la urcarea pe platformele online a biletelor, colegii de la Consulatul General al României la New York ne-au anunțat despre două dintre evenimente care au fost sold out în 24 de ore. Iar în numai 4 zile, toate evenimentele pe care le-am avut programate au fost sold out. Motiv pentru care, în locurile unde am putut, am și suplimentat cu un eveniment; respectiv la Chicago, unde vom avea două concerte, nu unul, pentru a putea satisface puțin mai mult din dorința publicului de a se întâlni cu Madrigalul. Este o bucurie foarte mare, pentru că dacă vorbim de pildă de National Cathedral din Washington, vorbim de o capacitate de peste 2000 de locuri. Dacă vorbim de Saint John the Divine din New York, care este și cea mai mare catedrală episcopală a lumii, vorbim de aproape 5000 de locuri în care, practic, va veni public atât american, cât și românesc și vor asculta Madrigalul în diverse forme și cu diverse repertorii. Este o paletă de trei repertorii diferite pe care le vom interpreta și asta ne bucură și mai mult, iar toată această pregătire de deja câteva zeci de zile a repertoriului pentru Statele Unite ale Americii, pentru acest turneu jubiliar organizat la inițiativa Ambasadei României și a Excelenței Sale domnul ambasator Moraru, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la New York, toată această pleiadă de evenimente este o sărbătoare a Madrigalului.


Revin la Proiectul "Madrigal 60". 2023 a fost un an plin, un an în care am marcat cele 6 decenii de când dirijorul Marin Constantin a înființat acest ansamblu cu activitate neîntreruptă. Așadar, 2023 a fost dedicat integral acestei aniversări. Ca o scurtă recapitulare, care au fost momentele importante din tot acest proiect?

A fost și este în continuare un an fantastic pentru Corul Madrigal. În primul rând, lansarea conceptului "Madrigal 60" și a concertului-spectacol "Madrigal 60" la Teatrul Național este un eveniment major pentru că Madrigalul a primit și noile costume ale sale - o haină nouă în acest puct 60 în care a ajuns.

Dacă vorbim despre turneele Madrigalului, îmi este foarte să nu-mi amintesc cu plăcere despre turneul de Paște sau despre turneul Ave Maria de la Constanța, care deja este o tradiție. Mă bucur de fiecare dată când îmi amintesc despre lansarea la Târgul de carte Bookfest a Marii cărți a Madrigalului, în două formate fantastice de mai bine de 600 de pagini lucrate cu multă dibăcie de Mădălin Guruianu.

Mă bucur să-mi amintesc și în continuare să profităm de salonul de muzică Madrigal 60 de la Aeroportul Otopeni, unde 24 de ore din 24 publicul se poate bucura de muzica Madrigalului, în funcție de sezonul în care se află... sau de Galeriile Madrigal - Marin Constantin care s-au înființat la Senat, la inițiativa de atunci a doamnei președinte a Senatului, Alina Gorghiu.

Sunt multe proiecte editoriale, vinilurile Madrigalului care în curând se vor lansa oficial sau cele două noi publicații referitoare la felul în care Madrigalul a fost sau se găsește în arhivele CNSAS, una dintre ele inclusiv cu turneele din Statele Unite ale Americii, iar cea de-a doua carte, semnată de Monica Lup, cu istoria Crăciunului madrigalicesc.

Sunt foarte multe inițiative și Madrigalul a rulat în tandem cu Programul Național "Cantus Mundi" în acest an. Și nu mai departe de ieri, ultimul mare eveniment în care mai bine de 800 de copii au format din nou galeria națională și au cântat împreună pe stadion muzică corală. Iată, Madrigalul este peste tot și asta ne bucură foarte mult.

Nu pot să nu îmi amintesc cu mare drag și cu plăcere și să vă invit în continuare să participați la o expoziție fantastică la Art Safari, în inima Bucureștiului, unde două dintre pavilioane sunt un muzeu al muzicii care urmărește istoria de 60 de ani a Madrigalului și marile revoluții pe care Madrigalul le-a propus.

Și îmi permit să închei, cu riscul de a fi lăsat foarte multe dintre programe deoparte, dar "Madrigal for Babies", un concept nou și o cercetare foarte importantă pentru viitorul nostru, al tuturor, a fost lansat tot anul acesta. Muzică special concepută de o echipă de specialiști ai Madrigalului și ai Spitalului Universitar din Berlin Charite, în care avem repertorii dedicate exclusiv unui public ce se pregătește să vină pe lume, respectiv copiilor aflați în burticile mămicilor, dar și copiilor până într-un an. Este un program care se continuă pe multe paliere și care, cu siguranță, va produce efecte în comunitate.


Urmează, așadar, turneul din Statele Unite ale Americii, dar... cum se va încheia Proiectul "Madrigal 60"? Sau, altfel spus, care sunt proiectele pentru final de 2023? Publicul de la București așteaptă cu siguranță un concert de Crăciun!

Manifestările din cadrul proiectului "Madrigal 60" se vor încheia pe 15 ianuarie, când a și început anul 60 al Madrigalului din punct de vedere oficial, de Ziua Culturii când, împreună cu Ministerul Culturii, vom avea foarte multe programe speciale. Dar, până atunci, să-i dăm Madrigalului ce-i al Madrigalului, și anume Crăciunul, pentru că, așa cum foarte frumos ați remarcat, publicul din București și nu numai așteaptă Madrigalul.

Pe 19 și 20 decembrie, la Teatrul Național, Corul Madrigal va susține spectacolul "Pe drumul Crăciunului" cu bucurie, pe de-o parte, și cu strângere de inimă vă spun că este sold out deja de vreo două săptămâni și îmi pare rău că nu mai putem suplimenta - sunt deja două reprezentații ale aceluiași spectacol. Ofelia Popi și Marius Trudeanu împreună cu corurile Cantus Mundi vor fi alături de Corul Madrigal în acest spectacol fantastic a cărui scenografie e semnată de Vladimir Turturică. Este un moment special în urma căruia vom pregăti și o mare mare surpriză pe care abia așteptăm să v-o anunțăm, să o lansăm săptămâna ce vine. Va fi o surpriză mare pentru București, va fi o surpriză mare pentru întreaga țară și un mesaj foarte foarte tolerant pentru perioada în care trăim. O campanie majoră a Madrigalului va începe săptămâna viitoare, dar până atunci vă las cu acest suspans al așteptării.


Așteptăm revenirea din Statele Unite ale Americii și, sigur, vom vorbi atunci despre această surpriză.

Vă mulțumim foarte frumos că Radio România este aproape de Madrigal de 60 de ani!

Interviu realizat de Lucian Haralambie