Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Fernanda Romila

Publicat: marți, 21 Noiembrie 2023 , ora 18.26

La Universitatea Națională de Muzică din București se desfășoară astăzi, 21 noiembrie 2023, ora 19:00, un concert de muzică barocă organizat cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la nașterea compozitorului Carl Friedrich Abel (venit pe lume la Köthen, Germania, în 22 decembrie 1723). Aflăm mai multe despre eveniment de la clavecinista Fernanda Romila, cu care a stat de vorbă Sarah Natsis:

Doamna Fernanda Romila, evoluați în cadrul acestui concert dedicat integral lui Carl Friedrich Abel, un nume dintre cele uitate ale barocului. Cum a luat naștere ideea de a organiza acest eveniment?

Evenimentul din seara aceasta este ideea unui student al Universității Naționale de Muzică și anume a lui Yuri Surguciov, care a avut pasiunea să se apuce de viola da gamba. El a ales și programul care se va interpreta în această seară și de asemenea el a avut și ideea ca în programul de sală să avem, pentru fiecare piesă, un citat în care publicul să poată afla despre ce faimă a avut Abel la vremea lui și cât era de admirat pentru virtuozitatea sa.


Vorbiți-ne despre muzicienii care vor urca pe scena sălii Enescu împreună cu dumneavoastră și despre instrumentele speciale care se vor auzi cu această ocazie. În afară de clavecin, vorbim și despre violone, viola da gamba și despre vioară barocă.

Sunt foarte fericită să anunț că Universitatea Națională de Muzică are în sfârșit un gambist - pe Yuri Surguciov și un interpret pe violone - Iacob Panighiant, care este, de fapt, contrabasist în Orchestra Națională Radio. Este pasionat de muzica barocă. Vine mereu și ne ajută și în cadrul orchestrei de baroc a universității noastre.

Așa că, auziți în seara aceasta, pentru prima dată, pe primii studenți ai universității cântând la aceste instrumente - viola da gamba și violone, ambele cu șase corzi mat, nu le-a fost ușor să treacă de pe metal pe mat - și de asemenea pe Anastasia Pasat, despre care cu siguranță vom mai auzi, și ea foarte pasionată de muzica barocă, a schimbat și ea corzile de mat de foarte puțin timp, cu subsemnata, la clavecin, care n-am făcut decât să le susțină proiectul.

Trăim de fapt un moment istoric în seara aceasta. L-am așteptat de foarte mult timp și mă bucur enorm așa că invit pe toată lumea cu cea mai mare plăcere să vină să asculte un program integral Abel. Este o premieră și la nivel național. Anul acesta nu s-a dedicat niciun concert lui Abel. Și ca să înțelegeți și de ce, nivelul de dificultate este destul de ridicat, adică este o muzică impusă în programele de licență ale gambiștilor în comunitatea europeană și de ce să nu spunem, Yuri Surguciov este un talent ieșit din comun, pentru că el a început abia de șase luni acest instrument, grație lui Istvan Csata.

Vreau să adresez toate mulțumirile acestui minunat gambist (Istvan Csata), care este și contrabasist șef de partidă la Filarmonica Transilvania din Cluj. A remarcat și el talentul lui Yuri și i-a împrumutat imediat un instrument, pentru că nu avea nici instrument la ora aceea. Mulțumirile mele se adresează apoi lutierului, adică domnului Istvan Biro, care a avut încrede să-și lase instrumentele aici la Universitatea Națională de Muzică, apoi prodecanului, care a susținut această idee cu foarte mult entuziasm, domnului conferențiar Adrian Buciu, care este și dirijorul orchestrei de barocă și nu în ultimul rând, domnului director Gheorghe Tănăsescu.

Toate aceste persoane au participat la ceea ce se întâmplă în seara aceasta și poate morala întregii povești este că nu e nevoie de numai o idee bună sau de o inițiativă - ceea ce nu lipsește în România - ci poate că lipsesc uneori oameni care să susțină această idee.


Interviu realizat de Sarah Natsis