Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Andrei Stănculescu

Publicat: vineri, 17 Noiembrie 2023 , ora 15.46

Duminică se vor interpreta lucrări de Nicolae Lungu, Gheorghe Cucu, Paul Constantinescu, Marțian Negrea, Gavril Musicescu și Corneliu Cezar. Așadar, un concert coral integral românesc. Cum ați ales programul?

Invitația doamnei secretar general Alina Pârvulescu a Societății Naționale Corale din România a fost o ocazie prin care noi am putut marca acest moment care sigur că la momentul respectiv ne-a umplut de tristețe, dar acum, după un an de zile, ne gândim cu recunoștință la maestru și am ales cumva un program care i-ar fi plăcut dumnealui.


Ce însemnătate are pentru dumneavoastră figura maestrului Voicu Enăchescu?

E greu de descris în cuvinte. Pot să vă spun doar că a fost omul care a inspirat această schimbare în viața mea, de la vioară la dirijat, și mi-a marcat traseul profesional încă de acum 8 ani.


Ați putea să realizați un portret al maestrului?

Un om plin de spirit, de viață, de erudiție, de umor fin și un mare iubitor de oameni. Din punct de vedere muzical, era un muzician complex, care avea un simț aparte pentru muzica românească îndeosebi și chiar pentru muzica aceasta religioasă pe care urmează noi să o interpretăm duminică. Interpretările pe care le veți auzi, în cea mai mare parte, deși au și nota personală a dirijorului Andrei Stănculescu, sunt marcate cumva de toată experiența pe care am trăit-o alături de dirijorul Voicu Enăchescu.


Cum continuă să se resimtă impactul maestrului asupra corului pe care l-a fondat?

Dincolo de spiritul maestrului, care probabil că e la fiecare repetiție alături de noi, știți că am alăturat numele maestrului numelui corului. Corul se numește deja de un an Corul de Cameră "Preludiu - Voicu Enăchescu". Deci, îl avem mereu în minte pe maestru și continuăm munca lui atât cât știm și putem mai bine.


Cum se simte pentru dumneavoastră să preluați ștafeta după maestrul Voicu Enăchescu?

Onorat și, în același timp, inițial, destul de înfricoșător. Dar cred că am trecut deja, în ultimii doi ani și ceva, peste etapa asta.. este extrem de angajant și mă face să mă gândesc foarte serios la câte lucruri mai am de învățat și cum aș putea să duc mai departe moștenirea lăsată de maestrul Voicu Enăchescu.


Care ar fi agenda corului pentru final de an?

Pentru final de an, agenda corului nostru e destul de încărcată și, cumva, diversă. În luna noiembrie, acesta e ultimul nostru concert, iar apoi intrăm în pregătiri pentru decembrie, pentru concertele de Crăciun - primul fiind pe data de 3 decembrie, la Ateneul Român, în compania Orchestrei „New Hope”, Corului BRD și a maestrului David Crescenzi. Iar apoi, pe 18 și pe 19 decembrie, vom avea două concerte la Palatul "Tinerimea română", cu un proiect care se numește "Preludiu Christmas Jazz" și care încearcă oarecum să împletească muzica corală cu improvizația jazz a muzicii de Crăciun americane.

Deci, vă așteptăm la concerte și, pe măsură ce vor mai apărea și alte evenimente, cu siguranță vă vom ține la curent.

Credit foto: Florin Ghenade

Interviu realizat de Ariadna Ene-Iliescu