Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Radu Sinaci

Publicat: marți, 14 Noiembrie 2023 , ora 8.16

Stagiunea muzicală de la Sala Radio continuă miercuri, 15 noiembrie 2023, cu un concert în care violoncelistul Radu Sinaci se va afla în dublă ipostază, de compozitor și solist. Muzicianul își va interpreta propria lucrare alături de violonista Simina Croitoru și de familia sa muzicală, Orchestra de Cameră Radio. Aflăm detalii de la Radu Sinaci într-un interviu oferit Ioanei Țintea.

Radu Sinaci, sunteți solist și prim violoncelist al Orchestrei de Cameră Radio, iar miercuri, 15 noiembrie împreună cu ansamblul cameral al radioului și cu violonista Simina Croitoru vă veți interpreta propria lucrare Rapsodia orientală pentru vioară, violoncel și orchestră. De când datează preocupările dumneavoastră componistice?

Nu de foarte mult timp. De vreo câțiva ani. Cel mai important lucru referitor la această rapsodie este Cantemir. De fapt aceasta este toată ideea. În jurul anului 1700, Dimitrie Cantemir întocmește una din primele culegeri de folclor. Cam cele mai relevante din perioada respectivă, el fiind contemporan cu Bach și le însumează în „Cartea științei muzicii”, care ulterior s-a dovedit a fi mai mult decât o culegere de piese. După ce am dat peste lucrarea aceasta am rămas un pic fascinat de ce înseamnă folclor. În general sunt îndrăgostit de folclor, nu numai de cel românesc, dar ceea cese întâmplă în zona aceasta orientală m-a fascinat pentru că sunt și foarte multe echivalențe. Folclorul până la urmă este o antropologie culturală de fapt și echivalențele, mai ales cu muzica românească nu sunt nici întâmplătoare și nici puține, de aceea, la un moment dat din cauza similarității atât de mari între teme am inserat puțin și capul tematic din Călușul oltenesc fiind practic unu la unu până la un punct cu o piesă din culegerea lui Cantemir și de aceea e fascinant și de unde provin multe lucruri din folclorul românesc, cum au fost aduse, pe ce cale și la un moment dat devine foarte greu de gestionat, zona otomană de zona bizantină de influențele muzicii bisericești și muzica laică și este un pic mult dar frumos.


Cum ați descrie această partitură și ce v-a inspirat în scrierea
ei?

Discuția de fapt este reprezentată de un dialog mai degrabă între cultura orientală și cultura occidentală, în sensul larg. Fiecare din cele două are extrem de mult de învățat una de la cealaltă pe de-o parte. Pe de altă parte au extrem de multe lucruri în comun spuse prin alt limbaj, bineînțeles, muzical vorbind. Muzica orientală, încă - cel puțin în muzica clasică - nu și-a spus cuvântul, cred. Este o resursă extraordinară și un limbaj unic până la urmă. Dacă facem o analogie mai mare mergând către Eliade, el descrie foarte frumos ideea mitului în istoria religiilor și obiceiurile, echivalențele dintre miturile pe care le au Australia până în Oceania, până în Orient și acolo lucrurile se amestecă într-un chip foarte frumos, în sensul că, pe de-o parte, conceptual, fiecare mit să spunem, are la bază aceleași lucruri spuse diferit și cred că și în muzică este exact la fel, pentru că ele se leagă, se întrepătrund. Precultura până la urmă, fie că este muzică sau orice altă artă este de natură religioasă și atunci absolut, fondul comun este același.


V-aș ruga să ne vorbiți despre colaborarea cu violonista Simina Croitoru. Știu că ați mai cântat împreună și cu alte ocazii.

Da, am avut plăcerea să cântăm, chiar și lucrare aceasta de multe ori.  Prima audiție cu lucrarea aceasta a fost în urmă cu aproape doi ani, la Arad, după care am început încet, încet să o cântăm în tot mai multe locuri și iată, în septembrie am avut bucuria să cântăm și la Istanbul și lucrarea aceasta și o altă lucrare pe care am scris-o, dar pe teme românești, așa am simțit nevoia. O colaborare foarte bună. Este unul din violoniștii ce mai reprezentativi din generația tânără și care va avea multe lucruri de spus și acum și în continuare și cu care este o plăcere să cânți, absolut. 


Cu ce gânduri așteptați colaborarea
cu dirijorul Bruno Borralhinho?

Este prima dată când am plăcerea să cânt cu dumnealui. Deci nu știu, vom vedea. Sper că lucrurile vor fi foarte bune. Adică am toată încrederea, pentru că el are o experiență, din ce am citit, destul de mare. Sunt convins că va fi ceva deosebit.


Interviu realizat de Ioana Țintea